Két magyar háziasszony példájával mutatja be a devizahitelesek gondjait a Bloomberg

Vágólapra másolva!
A Bloomberg egy magyar tanárnő és egy háztartásbeli anyuka példájával mutatja be a hazai devizahitelesek nehézségeit. Hasonló írás korábban is jelent meg a mértékadó nemzetközi médiában.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg cikke két példával mutatja be a svájci frank árfolyam-erősödésének veszélyeit. Nagy Melinda, aki egy speciális iskola tanárnőjeként dolgozik, pluszmunkát vállal takarítónőként és egy csirkefarmon is, hogy fizetni tudja a devizahitele törlesztőrészleteit a frank 2008-tól számított 35 százalékos erősödése után.

"Inkább felégetem a házam, minthogy visszaadjam a banknak" - mondta a 43 éves, kelet-magyarországi asszony. "Mi különbség van aközött, hogy börtönbe vagy az utcára kerülök?" - tette fel a kérdést a riporternek.

A cikk felsorolja a frank erősödésének körülményeit, illetve foglalkozik azzal, hogy milyen súlyos probléma ez ma Magyarországon. 2005 óta 133,8 milliárdról 2200 milliárdra hízott a svájcifrank-hitelek mértéke, miközben a nem törlesztő hitelek arány 10 százalékra ugorhat év végére Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szerint.

Nagy Melinda 70 ezer forintos havi törlesztőrészlete 130 ezer forintra ugrott 10 milliós hitelénél. Emiatt további munkákat kell vállalnia, mint például háztartási munkákat, vagy egy csirkefarmon rakodómunkákat. "Nem tudok aludni, nem tudok a munkára koncentrálni" - mondta az asszony.

Karács Anikó, aki fogyatékos gyermekét ápolja otthon szintén álmatlan éjszakákat tölt. Férje elveszítette munkáját 2009-ben, ezért le kellett állítaniuk a hitelük törlesztését. "Nem tudom mi történik majd, amikor a kilakoltatási moratórium lejár" - mondta utalva a kormány döntésére, amely szerint jövő tavaszig nem végezhetnek kilakoltatást.

A cikk megemlíti, hogy a kormány a nemzeti eszközkezelő felállításával kívánja kezelni a hitelesek problémáit. A tervek szerint a társaság a bedőlő hiteleket átvállalva bérleménnyé alakítja a lakóingatlanokat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a részleteket augusztus végéig dolgozzák ki.