Kiemelkedően teljesítettek a magánnyugdíjpénzárak

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak első negyedévi átlaghozama 6,6 százalék, az önkéntes nyugdíjpénztáraké 5,86 százalék volt, ami történelmi összevetésben kiemelkedősen magas - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján megjelent hétfői jelentésben.
Vágólapra másolva!

Az elért hozam - a 2009. évi tendenciát követve - döntően a pénz- és tőkepiaci árfolyamok 2009. második negyedévétől bekövetkezett emelkedésének eredménye. A két nyugdíjpénztári terület hozamteljesítménye közti különbséget - az előző évi hozamokhoz hasonlóan - jellemzően a magánpénztári ág magasabb részvényhányada magyarázza.

A magánnyugdíjpénztárak különböző kockázatú portfoliói az eltérő eszközösszetétel miatt eltérően teljesítettek: a klasszikus portfóliókban kezelt megtakarítások átlagos hozama 3,3 százalék volt, a kiegyensúlyozott portfóliók ugyanezen időszakban 6,5 százalékos, a növekedési portfóliók pedig 6,7 százalékos hozamot értek el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített portfoliója leginkább a magánpénztári kiegyensúlyozott portfolióhoz hasonlít, amennyiben eszközeik mintegy kétharmada magyar állampapír.

A felügyelet a jelentésben figyelmeztet arra is, hogy e teljesítmény értékelésekor számot kell vetni a májusban kezdődött tőkepiaci korrekció várható negatív hatásával is, amely az első negyedévi hozamági vagyongyarapodás akár nagyobb részét is megsemmisítheti.

2008-ban mind a magán-nyugdíjpénztárak, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős veszteséget szenvedtek el, a negatív hozam - portfolióktól függően - 10-30 százalék között volt. Ugyanakkor a magánpénztárak fedezeti alapokra eső 2009. évi átlaghozama közel 24 százalékot, az önkéntes nyugdíjpénztáraké pedig megközelítően 17 százalékot ért el.