Leállította a minisztérium a Volánbusz egyik közbeszerzését

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a minisztérium a Volánbusz egyik közbeszerzését, mivel a megengedettnél hat százalékkal magasabb alvállalkozói részarányt vállalt volna. Az új közlekedési koncepció kidolgozásáig nem támogatja a tárca a struktúraváltást.
Vágólapra másolva!

Hat százalékkal túllépné a Volánbusz Zrt. a megengedett 30 százalékos alvállalkozói részarányt, ezért a nemzeti fejlesztési miniszter további intézkedésig felfüggesztette a járat-kiszervezésre meghirdetett közbeszerzési eljárást - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya.

A hatályos közszolgáltatási szerződés 30 százalékban engedi meg az alvállalkozók bevonását, de a korábbi közlekedési miniszter hozzájárult ahhoz, hogy a Volánbusz ezt hat százalékkal túllépje.

A tárca közlése szerint a kormány új stratégia és működési modell alapján akarja a közösségi közlekedést fejleszteni. "A szaktárca a koncepció elkészültéig nem támogatja a személyszállító gazdasági társaságok szerkezetének, szolgáltatási struktúrájának átrendezését. A későbbiekben is csak a részletes kormányzati elképzelésekkel összhangban álló lépésekhez járul hozzá."

Az autóbuszos személyszállítás közszolgáltatási szerződéseit 2009 decemberében módosították. Ennek alapján 2011 januárjától az alvállalkozók bevonásának jelenlegi, 30 százalékos aránya 49 százalékra nőhetne. A tárca közlése szerint a minisztérium mérlegeli a megváltozott előírás felülvizsgálatának, újratárgyalásának lehetőségét is.