Lebeszélő levelekért intette meg a PSZÁF az OTP Magánnyugdíjpénztárt

Vágólapra másolva!
Többszörösen jogszabálysértő módon próbálta rávenni átlépésre készülő tagjait az OTP Magánnyugdíjpénztár, hogy maradjanak a kasszánál - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A pénztár bírságot nem kapott, de kártérítési felelőssége még felvetődhet.
Vágólapra másolva!

Felügyeleti intézkedést alkalmazott az OTP Magánnyugdíjpénztárral szemben a PSZÁF, mert álláspontja szerint 303 tag esetében jogellenesen kezdeményezte az átlépési nyilatkozatok felülvizsgálatát. Felszólította a kasszát, hogy a jövőben tartsa be az átlépésre és a kereskedelmi kommunikációra vonatkozó szabályokat, de büntetést nem szabott ki.

A nyugdíjkasszának az átlépési kérelmét visszavonó 303 tagot nyilatkoztatnia kell arról, hogy mely pénztárban kívánnak tagok lenni, s amennyiben korábbi kérelmüket fenntartják, a pénztárnak az átlépést 2010. június 30-i fordulónappal le kell bonyolítania.

A határozat indoklása szerint a pénztár 2010 januárjában 10 599, átlépési szándékát az átvevő pénztárak útján szabályosan bejelentő tagját levélben kereste meg, és tájékoztatta őket egyebek mellett a növekedési portfólió 2009. évi nettó hozamáról, a 10 éves vagyonnövekedési mutatóról, és felajánlotta a tagoknak, hogy ezen információk ismeretében a csatolt nyilatkozat kitöltésével az elbírálás alatt lévő átlépési kérelmüket visszavonhatják.

E megkeresés nyomán a megadott határidőig, 2010. január 29-ig 303 tag jelentette be átlépési nyilatkozatának visszavonását, az ő átléptetésüket a pénztár nem végezte el. A felügyelet szerint a pénztár jogellenesen kezdeményezte az átlépési nyilatkozatok felülvizsgálatát, és az eredeti átlépési nyilatkozatok alapján 2010. január 31-i fordulónappal minden érintett tagot át kellett volna léptetnie az átvevő pénztárakba.

A pénztár eljárása a határozat szerint azért is szabálytalan, mert a más pénztárakkal történő összehasonlítás során nem mindegyik portfólióra és nem a teljes magánnyugdíjpénztári szférára vonatkozóan közölte a hozamrátát és vagyonnövekedési mutatót.

A pénztár megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt is - állapította meg a PSZÁF. Az indoklás szerint az minősült volna tisztességes eljárásnak, ha a pénztár a 2000-2009. között időszakról mindazon adatokat közli az átlépőkkel, amelyeket az 1999-2008. közötti időszakra vonatkozóan közölni kellett velük.

A határozat rámutat: a PSZÁF már 2006 márciusában - amikor az úgynevezett "lebeszélő levelek" először bukkantak föl a magánnyugdíjpénztári gyakorlatban - az összes pénztárral körlevélben közölte álláspontját.

Mivel a pénztár a jogszabályi előírásoknak megfelelő átlépési kérelemnek a jogsértő visszavonó nyilatkozatok miatt nem tett eleget, az érintett 303 pénztártag tagsági jogviszonya jelenleg függő helyzetben van. Amennyiben az átléptetésre sor kerül, és a késedelem miatt a tagokat kár éri, a pénztárral szemben kártérítési igény is felmerülhet - állapítja meg a határozat.