Az ősz lehet a vízválasztó a forint számára

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján első látásra indokoltnak tűnik a félelem, hogy a visszatérőben lévő globális pesszimizmus ismét jelentősen meggyengítheti a forintot. Tény, hogy a régióban a magyar pénz szerepel a legrosszabbul, de az elemzők szerint pánikra nincs most ok, ősszel dőlhet majd el a forint sorsa.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd esti, kamatdöntő ülését követő közleménye óta világszerte sokat romlott a befektetők hangulata, és ez a forintot is megviselte. Az első, pozitív reakció után szerda estére az euró csaknem öt, a dollár hét, a svájci frank négy forinttal drágult, és a csütörtököt is gyengüléssel indította a magyar deviza (igaz, kora délután, a sikeres állampapír-aukció után, stabilizálódott).

A jelenség oka, hogy a Fednek az amerikai gazdasági növekedés miatti - egyébként több friss adattal alátámasztott - aggodalma megijesztette a piacokat. Egyre többen tartanak attól, hogy W alakú lesz az amerikai és ezáltal a világgazdaság pályája, vagyis hamarosan visszatér a nemrég mögöttünk hagyott recesszió.

A romló kilátások nemcsak az Egyesült Államokban nyugtalanítják a döntéshozókat, a brit jegybank éppen szerdán korrigálta eddigi, túl pozitívnak bizonyuló gazdasági előrejelzését. Az euró akkorát esett a dollárral szemben, mint 2008 októbere óta egy nap alatt egyszer sem. Emelkedett az európai állampapírok nemfizetővé válására kötött biztosítások költsége is.

A biztosba menekülnek

Nagy változás mindez ahhoz képest, hogy az előző hónapban még emelkedtek a jó vállalati eredmények által is pörgetett tőzsdék, és erősödött derűlátás az eurózóna adósságválságának körvonalazódó megoldása nyomán. Ma már a kockázatkerülés jellemző, emiatt a biztonságosabbnak tartott pénzeket veszik a befektetők.

Márpedig a közép-európai devizák nem tartoznak közéjük, különösen a forint nem. A Raiffeisen csütörtöki devizapiaci elemzése megállapítja, hogy szerdán a régiós fizetőeszközök leértékelődése közepette "szokás szerint" a forint teljesített a legrosszabbul - arra utalva, hogy hasonló helyzetben korábban is rendszerint többet gyengült a forint, mint a térségbeli társai. Míg a forint a napi szélsőértékeket nézve több mint 1 százalékot gyengült, a cseh korona és a lengyel zloty csak feleannyira romlott az euróhoz képest.

Kiszolgáltatott, sérülékeny

A BNP Paribas francia bank minapi elemzésében az áll, hogy a forint továbbra is rendkívüli mértékben kiszolgáltatott a nemzetközi hangulat változásainak. Sérülékenysége pedig nemcsak a devizahitel-adósokat érinti nagyon kellemetlenül.

Az infláció esetleges megugrásától tartó MNB-ben már szóba került az alapkamat újbóli emelése. A monetáris tanács július 19-i kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből is kiderül, a tanács a későbbiekben "a kockázati felárak tartós megemelkedése esetén" kész a szigorításra. (A jegybanki alapkamat jelenleg rekord alacsony szinten, 5,25 százalékon áll. Emelkedése lassítaná a magyar gazdaság talpra állását.)


A félelem még jól is jöhet

Nem mindenki retteg a W alakú recessziótól. A Fox News idézett több elemzőt, akik szerint az aggodalmak túlzottak, elvégre csak a növekedés lassulása érzékelhető, a gazdaság zsugorodása ettől még messze van. Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group főnöke pedig azt mondta a CNBC tévécsatornának, hogy a félelem kimondottan jót tesz a nemzetközi gazdaságnak, mert arra indítja a világ jegybankjait, hogy tartsák fenn a pénzbőséget.




Csajbók Róbert, az ING devizapiaci üzletkötője szerint a Fed-bejelentésnek ugyan volt egy olyan üzenete, hogy az intézmény tart a W alakú recessziótól, de az is benne volt, hogy extra lökést már nem akar adni a gazdaságnak, nem kezd likviditásnövelésbe. Vagyis kezelni fogja a helyzetet, ha úgy alakul - tehát mindent meg fog tenni, hogy elkerülje a deflációt, beindítsa a reálgazdaságot, és kész likviditást pumpálni a pénzügyi piacokra, ha az elkerülhetetlen.

Lejáró jelzálogfedezetű eszközeiből a jövőben hosszú lejáratú állampapírokat vásárol majd a Fed, hogy lenyomja a hosszú lejáratú állampapírok hozamát, így GDP-növekedést generáljon, tehát valóban tart a növekedés visszaesésétől, de kezeli a helyzetet - magyarázta Csajbók Róbert.

Nem kell hosszú távú esésre számítani

Az elmúlt napok tőzsdei és devizamozgásai mögött tehát inkább az áll, hogy a piacok korábban beárazták azt, ha a Fed most azonnal likviditásnövelésbe kezdene. "Hosszú távon azonban én semmilyen vészforgatókönyvet nem látok, arra sem számítok, hogy az euró hirtelen 5-7 forinttal drágulna" - mondta az ING devizakereskedője.

Noha nem volt kimondottan negatív a Fed üzenete, kétségkívül elbizonytalanította a piacokat, emiatt azonban nem kell hosszú távú forintgyengülésre számítani - mondta az [origo]-nak Németh Dávid, az ING makroelemzője.

"Én a 278-290-es sávba várom a forintot a nyár elkövetkezendő részében. Erőteljes forintgyengülés csak akkor következne be, ha negatív magyar-specifikus hírek érkeznének. A nyári uborkaszezon után a forint sorsát az egyelőre kiváró hitelminősítők további lépései, az ősszel benyújtandó jövő évi költségvetés piaci értékelése és az IMF-EU-tárgyalások alakulása határozhatja meg" - tette hozzá.