Megint vezért cserél a General Motors

Vágólapra másolva!
Alig több mint fél év után ismét új vezérigazgató viszi tovább a csődtől tavaly megmenekült General Motorst; nőtt az eurózóna GDP-je a második negyedévben; gondok vannak az ír bankrendszerrel; Újra nő a görög állástalanok aránya. Nemzetközi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Váratlanul lemondott a General Motors vezérigazgatója - jelentette a Reuters. Ed Whitacre egy nappal azelőtt távozott a detroiti autógyártótól, hogy befejeződött volna a GM nagyszabású részvénykibocsátásának előkészítése, melynek bevételéből a cég vissza akarja fizetni az állami mentőhitelt. A posztot 2009 decemberében, hangsúlyozottan ideiglenes jelleggel elfoglaló Whitacre utódja Dan Akerson lesz.

Növekedett az eurózóna gazdasága az év második negyedében - számolt be a BBC internetes oldala, a témában hamarosan megjelenő hivatalos adatokat megelőlegezve. A cikk szerint a német gazdaság kiemelkedő mértékben bővült április és június között, és - ami különösen meglepő - még a súlyos gondoktól szenvedő Spanyolország is pozitív GDP-változást (0,1 százalék) tud felmutatni.

Egy hónappal azután, hogy a banki stressztesztek eredményei csillapították az európai bankokkal kapcsolatos félelmeket, az ír bankrendszer mégis aggasztó jeleket mutat - írja a Wall Street Journal. A lap szerint pár napja az ír kormány engedélyt kapott az EU-tól az Anglo Irish Bank 10 millió eurós tőkepótlására (a korábbi 14 millión felül), majd kiderült, hogy a 36 százalékban állami tulajdonú Bank of Ireland első félévi vesztesége majdnem kétszerese az egy évvel korábbinak.

Májusban újra elérte a 12 százalékot a görög munkanélküliségi ráta - számolt be a Businessweek. Az egy évvel korábban még 8,5 százalékon álló munkanélküliség idén februárban 12,1 százalékon tetőzött az adósságválsággal küzdő országban, áprilisra pedig 11,9 százalékra csökkent.