Akasztották a hóhért: drágán kapott pénzt a hitelminősítő

Vágólapra másolva!
Rosszul járt a Moody's azzal, hogy csak egy hitelminősítést tud felmutatni; szankciók megsértéséért 300 millió dolláros bírságot fizet a Barclays Bank; társadalmi vita kezdődik az USA-ban a jelzálog-hitelezők jövőjéről; három olasz cég készül felvásárolni az AS Romát; oligarcháktól kér segítséget az orosz elnök az újjáépítéshez. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Rosszabb feltételekkel tudott kötvényeket kibocsátani a Moody's hitelminősítő, mint a hozzá hasonló besorolású vállalatok, és éppen a hitelminősítés hiányossága miatt - számolt be a Wall Street Journal. A Moody'st ugyanis csak egyik versenytársa, az S&P minősíti, a Fitch nem - márpedig a befektetők nem szívesen vásárolják olyan cég kötvényeit, amelynek csak egy minősítési osztályzata van.

A brit Barclays Bank 298 millió dolláros büntetést fizet az Egyesült Államokban, amiért a szankciók ellenére ügyleteket bonyolított le Kuba, Irán, Líbia, Szudán és Burma egyes bankjaival, majd azokat megpróbálta eltitkolni az amerikai hatóságok elől - írja a BBC internetes oldala. A tranzakciók 1995 és 2006 között történtek.

Kedden társadalmi vitára bocsátja az Obama-kormány, hogy mi történjék az USA két nagy, mára lényegében államosított jelzálog-hitelezőjéve. Akármi is lesz a megoldás, az biztosnak tűnik, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac néven ismert, a válság által megroggyantott két intézmény még sokmilliárd dollárba kerül az amerikai adófizetőknek - írja a Fox Business.

A Clessidra kockázatitőke-társaság, az Unicredit bank és az Angelini gyógyszergyártó cég közösen készül ajánlatot tenni az AS Roma labdarúgóklubra - írja a Financial Times az olasz Il Messaggero napilapra hivatkozva. A három befektető az eladósodott egyesület 67 százalékát vásárolná meg a Sensi család birtokában lévő Italpetroli vállalattól.

Oroszország leggazdagabb üzletembereivel találkozott Dmitrij Medvegyed orosz elnök a Fekete-tengeri Szocsiban lévő rezidenciáján - jelentette a Reuters. Medvegyed azért hívta meg a mágnásokat - köztük Oleg Gyeripaszkát, a Ruszal alumíniumipari konszern tulajdonosát, Vlagyimir Potanyint, a Norilszk Nikkel bányavállalat fő részvényesét és Vlagyimir Jevtusenkót, a Szisztema telekomvállalat fejét -, hogy rábírja őket: segítsenek az erdőtüzek által elpusztított települések újjáépítésében.