Az eddig vártnál magasabb jövő évi áremelkedéssel számol az MNB

Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta a gazdasági növekedésről szóló becslését a Magyar Nemzeti Bank, az inflációs várakozását azonban csökkentette idénre, növelte viszont a jövő évre.
Vágólapra másolva!

A jegybank nem változtatott idei 0,9 százalékos GDP-prognózisán, inflációs előrejelzését 4,7 százalékra csökkentette a korábbi 4,9 százalékról - mondta Simor András, a jegybank elnöke.

Jövőre a gazdasági növekedés némileg lassabb, 2,8 százalék lesz a korábban várt 3,2 százalék helyett, 2012-ben pedig 3,8 százalék, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a májusban közölt adatnál.

Az MNB 2010-ben 4,7 százalékos átlagos inflációval számol, ami kisebb a korábban jelzett 4,9 százaléknál, ugyanakkor a jövő évi előrejelzést 3,5 százalékra, a 2012. évit 3,4 százalékra emelte a korábbi 3,0, illetve 2,9 százalékról.

Mind az olajárak, mind az élelmiszerárak a korábban vártnál gyorsabban nőnek, emellett az MNB most 283 forintos euróárfolyammal számolt, szemben a korábbi 265 forinttal, ami a technikai módszerből adódik - magyarázta a 2011-2012. évi megemelt inflációs prognózist az elnök.

A KSH és az Ecostat legutóbbi gyorsbecslése szerint a magyar gazdaság stagnált a második negyedévben, vagyis az első negyedévvel megegyező volt az ország kibocsátása. Az egy évvel korábbi adathoz képest 1 százalékkal növekedett bruttó hazai termék (GDP).