Megduplázódott a német hiány

Vágólapra másolva!
Németországban az államháztartási hiány az előző évinek több mint a duplájára nőtt az év első hat hónapjában - tette közzé a német statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal (Destatis) keddi jelentése szerint a deficit a szövetségi államok és az önkormányzatok hiányával együtt 42,8 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban az egy évvel korábbi 18,7 milliárd után. Az 1211,7 milliárd eurót kitevő hazai össztermék (GDP) arányában mérve a deficit 3,5 százalék, míg az uniós stabilitási és növekedési egyezményben lefektetett határérték 3 százalék.

A Destatis szerint a hiány azért ugrott meg éppen az idei első félévben, amikor a német gazdaság már kilábalt a válságból és rekord gyorsaságú növekedésnek indult, mert a világméretű válság, és az annak enyhítése céljából bevezetett intézkedések ütemkéséssel csapódnak le az államháztartásban.

A kormány azzal számol, hogy az év egészében 4,5 százalékos lesz a GDP-arányos hiány. Ez a legnagyobb deficit a második világháború vége óta eltel több mint hat évtizedben, ugyanakkor 1 százalékponttal kisebb annál amit az év elején valószínűsített a berlini vezetés.