Mégsem drágul a távfűtés Budapesten

Vágólapra másolva!
Bár a Főtáv tizedével növelte volna szeptembertől a távfűtési díjakat, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése szerint elmarad az áremelés.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervekkel ellentétben nem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten. A díjak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott.

Élő Norbert szocialista fővárosi képviselő az [origo]-nak elmondta, György István fideszes képviselővel együtt egy közös szakmai előterjesztést nyújtottak be a távhődíjak befagyasztásáról. A szocialista politikus dicsérte a pártok összefogását, az indítványra ugyanis egyetlen ellenszavazattal rábólintottak a képviselők.

Egy hete még más volt a terv

A budapesti távhőszolgáltató, a Főtáv, augusztus 16-án közölte, hogy az energiabeszerzési költségek második negyedévben végbement emelkedése és a forint gyengülése miatt 2010. szeptember 1-jétől a lakossági hődíjak átlagosan 10,5 százalékos emelésére van szükség. A cég közleménye szerint a lépés nyomán egy átlagos lakás távfűtés éves díja 22 ezer forinttal, 161 ezer forintra emelkedett volna.

Balog Róbert, a Főtáv szóvivője a díjemelésről szóló közlemény kiadása után a múlt héten az [origo]-nak elmondta, az áremelés szeptember 1-jétől az automatikus árképzésből következik, melyet a fővárosi önkormányzat határozott meg, vagyis fővárosi szabályozás sérülne, ha nem emelnék az árakat. A mechanizmus szerint egy negyedéves időszak költségeit kell megjeleníteni a következő időszak áraiban, vagyis a mostani emelés az április-júniusi időszak magasabb energiaköltségei miatt következik be. Az árbefagyasztásról szóló döntés azt a látszatot kelti, hogy a közgyűlés saját szabályait rúgta fel, ám Balog Róbert elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem árhatóságként, hanem mint tulajdonos döntött, ezzel pedig nem sértett szabályokat.

1,7 milliárdos mínusz az árengedmény miatt

A Főtáv szóvivője elmondta, arról van szó, hogy a Főtáv valóban emeli díjait szeptembertől 10 százalékkal, ám a lakossági fogyasztók esetében ugyanekkor árengedmény lép életbe. (Vagyis a nem lakossági fogyasztóknak többet kell fizetniük.) A döntéssel a Főtáv csatlakozott a kormány kezdeményezéséhez, amelynek következtében ősszel várhatóan nem fognak emelkedni a lakossági gázárak.

Balog Róbert hozzátette, a közgyűlési határozat, a lakossági körben érvényes árengedmény, bevételkiesést okoz a cégnek, az év végéig mintegy 1,7 milliárd forintra rúghat ez az összeg. Ezt a kiesést a társaságnak hatékonyságnöveléssel és költségcsökkentéssel kell kigazdálkodnia, erre elsősorban az energiabeszerzésre fordított kiadások lefaragásával van lehetőség. Arra a kérdésre, hogy az 1,7 milliárdos kiesés miatt leépítésre is sor kerülhet-e, Balog Róbert azt mondta: 2008-ban a Főtáv végrehajtott egy leépítést, akkor 770 főre csökkent az alkalmazottak száma, így ezen a téren nem nagyon van mozgástere a vállalatnak.