Megegyezett Szerbia és az IMF a nyugdíj- és béremelésről

Vágólapra másolva!
Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap megállapodott abban, hogy a balkáni országban emelhetik a nyugdíjakat és a béreket 2011 elejétől, közölte szerdán a nemzetközi pénzügyi szervezet.
Vágólapra másolva!

A belgrádi vezetés korábban vállalta, hogy befagyasztja a nyugdíjakat és a fizetéseket egészen 2011 áprilisáig, az IMF pedig hozzájárult ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 4,8 százalék legyen az idén, a tervezett 4 százalék helyett.

Belgrád azonban az élelmiszerek drágulására, a rossz termésre és a közhangulat romlásának veszélyére hivatkozva indítványozta, hogy már 2011 elején emelkedhessenek a bérek és a nyugdíjak. Az IMF a kezdeményezés támogatásáról biztosította szerb partnereit.

A nemzetközi pénzügyi szervezet küldöttsége jelenleg Belgrádban tekinti át, hogy miként alakul a Szerbia részére megnyitott készenléti hitelkerethez kapcsolódó megállapodás végrehajtása. Albert Jaeger, a delegáció vezetője szerdán elmondta: a program megfelelően halad előre, a vizsgált időszakban, június végéig valamennyi cél teljesült, így a deficit alakulására vonatkozó célkitűzés is.

A felülvizsgálat pozitív eredményének köszönhetően Szerbia újabb, 380 millió eurós részletet hívhat le a tavaly megnyitott 2,9 milliárd eurós hitelkeretből. A kifizetést az IMF igazgatótanácsa hagyja majd jóvá szeptember végén.