Rossz adatokkal végezhették a banki stressztesztet

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerint egyes európai bankok nem fedték fel teljes állampapír-portfóliójukat a banki stresszteszt során; ajelentősen enyhítene a cégek adóterhelésén az amerikai elnök; csapnivalóan működik a kirúgott munkavállalók megsegítésére létrehozott uniós alap; belebukott három miniszter a görög megszorításokba; tucatnyi légicégre vetné ki hálóját a British Airways. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Nem valós számokon alapult a fontosabb európai bankokon nemrég elvégzett, azok válságálló képességét vizsgáló stresszteszt - állítja a Wall Street Journal. Az újság szerint több pénzintézet nem teljes körű adatokat szolgáltatott arról, hogy mennyi, európai országoktól vásárolt államkötvény van a portfóliójában. A WSJ név szerint megemlíti a brit Barclays és a francia Crédit Agricole bankot.

A vállalati szféra adóinak radikális csökkentésére készül Barack Obama amerikai elnök - írja a Fox News. A szerdán bejelenteni tervezett intézkedés lehetővé teszi, hogy a következő 2 évben a beruházásokra fordított összeget a cégek teljes egészében leírják az adóból. Becslések szerint ez az adott idpszakban 200 milliárd dollárral csökkentené az amerikai vállalatook adóterhelését.

A rendelkezésére álló csaknem 2 milliárd eurós támogatási forrás töredékét, 140 milliót fizetett csak ki 2007-es megalapítása óta az állásukat elveszítő európai munkavállalók segítésére hivatott Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap - számolt be a Financial Times. A kudarc oka a lap szerint az uniós bürokrácia nehézkessége és lassúsága.

A megszorítások bejelentése óta először átalakította kormányát Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök - jelentette a BBC. Új ember került a fejlesztési, a munkaügyi és az egészségügyi tárca élére, a kormányfő azonban helyén hagyta Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminisztert, az országot sújtó adósságválságból való kilábalás érdekében kidolgozott takaérkossági program fő felelősét.

Összesen tizenkét felvásárlandó légitársaság áll az egyesülésre készülő British Airways és Iberia célkeresztjében - írja ugyancsak a BBC. A brit cég ugyan egyet sem nevezett meg a kiszemeltek közül, de úgy tudni, elsősorban a feltörekvő piacok, így például India és Kína légitársaságairól van szó.