Reformokat és csökkenő hiányt ígér Orbán főtanácsadója

Vágólapra másolva!
Az ideinél kisebb lesz az államháztartás hiánya, s szerkezeti reformokat is elindít a kormány 2011-ben - mondta Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadó.
Vágólapra másolva!

Szerkezeti reformok indulnak jövőre, az államháztartási hiány pedig kisebb lesz, mint 2010-ben - mondta Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadó a szlovák nemzeti bank pozsonyi konferenciáján.

"A kormány eldöntötte, hogy a hiány kisebb lesz az ideinél" - idézett Szapáry György beszédéből a DowJones hírügynökség. Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadójának szavaiból az következik, hogy a hazai össztermék (GDP) arányban mért államháztartási deficit alacsonyabb lesz 2011-ben, mint a 2010-re kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél, amelyről a kormány több alkalommal hangsúlyozta, hogy tartani fogja - emlékeztetett a DowJones.

A magyar kormány korábbi vállalasa értelmében 2011-ben az államháztartás hiányát 2,8 százalékra kellene csökkenteni, amit az Orbán-kormány korábbi nyilatkozatai megkérdőjeleztek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még augusztus elején fogalmazott úgy, hogy "nem fogunk megszakadni a három százalék alatti hiányért". A mostani bejelentés nem mond ennek ellent, hiszen Szapáry annyit mondott, hogy 3,8 százalék alatt lesz a hiány.

Szapáry György elmondta azt is Pozsonyban, hogy Magyarország egyelőre nem jelöl ki céldátumot az euró bevezetéséhez. A miniszterelnöki főtanácsadó szerint nem lehetséges céldátumot megjelölni "a mostantól számított következő két-három évben." Hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs növekedési környezet, és ez nem is várható a nagyon közeli időszakban. A maastrichti követelményeket nem elég teljesíteni, azokat fenntarthatóvá kell tenni - tette hozzá.