Csányi Sándor: Jó, ha van az IMF-fel megállapodásunk

Vágólapra másolva!
Az IMF-megállapodás egy piros pont az országnak, a kormány devizahitelesek megmentésére koncentráló kommunikációja miatt csökken a fizetési hajlandóság, a fő gond pedig a gyenge forintárfolyam, amiben nagy szerepe van a Gyurcsány-kormány költségvetési politikájának - mondta Csányi Sándor, az OTP bank első embere.
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek mellett a forintban eladósodottak is bajban vannak, hiszen mindkét csoportra érvényes kockázatok vannak jelen Magyarországon. A devizahitelesek védelmét túlzottan hangsúlyozó kommunikáció pedig láthatóan csökkenti a fizetési hajlandóságot az adósok körében - nyilatkozta a Duna Televíziónak Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerda este.

Csányi szerint a költségvetés finanszírozásához 2011 végéig nincs égető szüksége az országnak az IMF hitelére, de "ha van egy IMF-megállapodás, amelynek kapcsán nem hívunk le hiteleket, csak ott van, mint tartalék, az jelentősen növelheti az ország iránti bizalmat".

A bankár szerint mérlegelni kell, hogy egy ilyen megállapodás milyen feltételek mellett jöhet létre és megéri-e a kormánynak így megkötni, vagy folytatni a tárgyalásokat a valutaalappal. "Jó, ha van az IMF-fel megállapodásunk, mert az egy piros pont, és sok piros pontból tevődik össze, hogy bíznak-e egy ország valutájában vagy sem" - mondta Csányi Sándor, aki szerint a magyarországi országkockázati felárak 1,69 százalékról felmentek 3,56 százalékra, ami rendkívül magas.

Csányi szerint a bankoknak minden bajba került hitelessel foglalkozniuk kell, "a banknak pedig nem érdeke egy ügyfél kilakoltatása, tönkretétele, "a bankok érdeke az, hogy egy ügyfél tartósan jó ügyfél maradjon". A bankvezető úgy látja, hogy a fő probléma a forint gyenge árfolyama. Ez pedig az elmúlt nyolc év, elsősorban a Gyurcsány-kormány költségvetési politikája által generált jelentős költségvetési deficitre vezethető vissza, ami aláásta a forint megbízhatóságát, és emiatt gyengült a magyar fizetőeszköz.

"A bajt tehát nem mi, bankok okoztuk, hanem az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája" - szögezte le Csányi Sándor, aki elmondta, hogy igazságtalannak tartja a bankadót, de az OTP mégis el tudja fogadni, ha a költségvetési deficit csökkentésére fordítja a kormányzat. "'Ha Magyarország nem hitelképes, akkor az OTP sem az" - érvelt a bankvezető.