Joschka Fischer drágának tartja a Déli Áramlatot

Vágólapra másolva!
A volt német külügyminiszter szerint az orosz kormány által megépíteni szándékozott Déli Áramlat csővezeték nemcsak roppant drága, de egyben politikailag is elhibázott. 
Vágólapra másolva!

Joschka Fischer, aki társaival együtt hónapok óta lobbizik a Nabucco vezeték érdekében, a Handelsblatt csütörtöki számában közölt interjúban közölte: a Nabucco megépítésére azért van szükség, mert máskülönben Türkmenisztán hatalmas földgázkészletei elvesznének Európa számára. A közép-ázsiai ország Európa helyett Kínának szállítana gázt.

A nyersanyagforrások diverzifikálásával érvelő újságírói kérdést Joschka Fischer azzal kontrázta meg, hogy leszögezte: a Déli Áramlat Moszkva válasza a Nabuccóra. A vezeték viszont egyáltalán nem jelenti a beszerzési források diverzifikálását, hiszen ugyanaz a "régi gáz" érkezne rajta keresztül Európába, mint korábban.

A különbség csupán annyi, hogy a Déli Áramlat elkerülné Ukrajnát - viszont ennek az ára horribilis volna. Ha valaha is megépülne, a Déli Áramlat lenne messze a legköltségesebb a szóban forgó három csővezeték közül. Joschka Fischer szerint 20-24 milliárd eurót emésztene föl, míg a Nabucco költségeit 7-8 milliárd euróra, az Északi Áramlatét pedig 11 milliárd euróra becsülik.

Az oroszok "elkerülő csővezetékét" védő újságírói közbevetésre a volt külügyminiszter kifejtette: Európa nem fogadhatja el, hogy Oroszország a nyomásgyakorlás eszközeként használja fel a gázszállítást, így akarva szorosabban magához kötni Ukrajnát. Az orosz kormánynak el kellene választania gazdasági érdekeit a politikai ambícióktól. Gazdasági szempontból a Déli Áramlatnak nincs értelme, politikai síkon pedig nem áll Európa érdekében - hangoztatta Fischer.

Az, hogy Türkmenisztán fog-e valaha is földgázt küldeni a Nabuccón keresztül, szerinte leginkább attól függ, vajon Azerbajdzsán is beszáll-e a dologba. Ha igen, akkor Türkmenisztán követni fogja a példát. A Bakuval folytatott tárgyalások jól haladnak. Ráadásul az észak-iraki gázmezők megcsapolása sem merő ábránd csupán, hiszen a kurd regionális kormánnyal folytatott tárgyalásokon konkrét haladást sikerült elérni. Ez pedig ki fog hatni Azerbajdzsánra és Türkmenisztánra is. "A dolgok nyáron jó irányba mozdultak el, s az év második felében is pozitív fejlemények várhatók" - vélekedett a volt német külügyminiszter a Handelsblattban.

Magyarország támogatja a Déli Áramlat megépítését. Az erről szóló szerződést 2008-ban írta alá a Gyurcsány-kabinet, amit az akkor ellenzéki Fidesz "puccsnak" tartott. Idén augusztusban ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium a különböző gázútvonalak előnyeire hivatkozva azt közölte, hogy a kormány támogatja az Ukrajnát elkerülő vezeték megépítését.