Gyengüléssel indított a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,67 pontos csökkenéssel, 23 245,99 ponton nyitott pénteken. A legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 0,22 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Gerőcs Tamás, az Equilor Értékpapír Zrt. elemzője napközben oldalazásra számít, de a nap egészét tekintve erősödő indexet vár. Gerőcs Tamás szerint nem is igazán a Deutsche Bank tőkeemelése, hanem a hét végén várható európai uniós döntés a Basel III-ról mozgatják majd a piacokat, addig kivárás lehetséges.

Ázsiában jó makro adatok láttak napvilágot, aminek hatására az ázsiai tőzsdéken emelkedés van, és várhatóan ennek nyoma lesz az európai kereskedésben is. A magyar papírokról szólva az elemző azt mondta, a napokban több pozitív hírrel előálló RFV árfolyamában van még növekedési lehetőség, mert, ha a globális trendbe illeszkedve a szolgáltatással foglalkozó cégek kerülhetnek előtérbe a bankszektorral szemben.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője is összességében oldalazást vár az enyhén pozitív hírek hatására. Várakozásai szerint az OTP alulteljesíthet, a többi vezető részvény kicsit felül. Az RFV-ben csütörtökön komoly profitrealizálás történt, és várhatóan ezen a szinten marad az energetikai cég árfolyama, nagyobb elmozdulás nem várható.

Az elemzők megjegyezték: az európai bankszektor kilátásait övező bizonytalanság miatt a csütörtöki erősödés után pénteken eséssel indulhat a kereskedés a nyugat-európai tőzsdéken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 75 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 23 297,66 ponton zárt csütörtökön.