Kizárná a döntésekből a tékozlókat az európai főjegybankár

Vágólapra másolva!
Az európai jegybank elnöke szerint ki kellene zárni a döntésekből a szabályokat megszegő tagállamokat; a Harvard egyetem nem kíván tovább a kínai állami befektetési társasággal üzletelni; egyes befektetők csak piacnyitáskor és záráskor dolgoznak, azon kívül például moziba járnak, mert alig történik kötés nap közben - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szigorúbb szabályokat szeretne látni az eurózónában. A jegybanki vezető szerint ki kellene zárni azokat az országokat az európai döntéshozatalból, amelyek megszegik a közösségi költségvetési szabályokat - írja a Financial Times. Az euró használatának eddig is voltak szabályai, mint például a 3 százalék alatti államháztartási hiány vagy a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság, szankciókat ugyanakkor nem párosítottak a szabályokat megszegőkkel szemben.

Elfogadta a spanyol kormány azt a reformintézkedést, amellyel könnyebben és alacsonyabb költségekkel lesznek elbocsáthatók a dolgozók - írja a BBC. A munkaerő-piaci reformot a Nemzetközi Valutaalap "kritikusnak", a José Rodriguez Zapatero kormányfő "életbevágónak" nevezte. Spanyolországban 20 százalék körül áll a munkanélküliségi ráta, amelyben nagy szerepe van annak, hogy a vállalatok nem szívesen vesznek fel bejelentett munkába dolgozókat, mivel azután nehezen szabadulnak meg tőlük, amikor szükség volna leépítésre.

Az amerikai Harvard egyetem, amely a világ leggazdagabb felsőoktatási intézménye, bejelentette, hogy megszakítja a tárgyalásokat a China Investment Corporation kínai állami fektetési társasággal ingatlanüzleteiről - írja a Bloomberg. Az iskola és a kínai befektetési alap több száz millió dollárnyi ingatlanbefektetésről tárgyalt. A Harvard befektetési társasága tavaly 27,4 milliárd dollárt kezelt, de veszteségei voltak az ingatlanpiac visszaesése miatt, ezért került szóba a kínai alap.

A Wall Street Journal szerint egyes befektetési cégek vezetői nap közben semmit sem csinálnak, pusztán a piac nyitásakor és zárásakor aktívak. A lap riportja beszámol egy társaságról, amelynek alapítói a válság kezdetén, az amerikai tőzsde zuhanásakor épp moziban voltak, de máskor nap közben gyerekeik iskoláját látogatják, vagy épp edzőterembe járnak. "Valójában egész nap dolgozni terveztünk" - mondta Rick Oscher, a Briargate Trading egyik alapítója, majd hozzátette: "de 11 és 2 óra között a piacon csend van - mi értelme ott ülni?" A WSJ szerint a tőzsdéken az első és az utolsó órában kiugróan magas a kereskedés intenzitása: augusztusban ekkor zajlott az összes kötésmennyiség 58 százaléka.

Az amerikai pénzpiaci felügyelet (SEC) széleskörű vizsgálatba kezdett a befektetési alapoknál, hogy megvizsgálják, rendben kezelik-e az ügyfelek pénzét. Egy az ügyben járatos forrás a Wall Street Journalnek azt mondta, hogy egyelőre tucatnyi befektetési társaságot vizsgál a SEC, de kibővíthetik a kört. A válság előtt nem volt gyakori az ilyen ellenőrzés az Egyesült Államokban, a pénzügyi vihar azonban felszínre hozott néhány szabálytalanságot, amelynek komoly visszhangja volt Amerikában. Ilyen volt például Bernard Madoff csalása, akit a bíróság 150 év szabadságvesztésre ítélt végül.