A német és a lengyel gazdaság húzza Európát

Vágólapra másolva!
A néhány hónappal ezelőtti várakozáshoz képest megduplázta az idei uniós gazdasági növekedést előrejelző becslését az Európai Bizottság. A tetemes javulás mögött a lengyel és a német gazdaság vártnál jobb teljesítménye áll, miközben van tagállam, ahol még mindig csökkenni fog a GDP.
Vágólapra másolva!

A korábban vártnál jobban alakul az Európai Unió gazdasági növekedése, idén átlagosan megközelíti az 1,8 százalékot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn. Tavasz végén a bizottság még egy százalék alatt növekedést jósolt ez évre.

Az előrejelzés csak a legnagyobb GDP-aránnyal rendelkező EU-tagországok - Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország és Spanyolország - teljesítményét veszi figyelembe, de mivel ezek az országok együtt az unió GDP-jének mintegy 80 százalékát adják, az adat viszonylag megbízható. Alig tér el az Európai Központi Bank becslésétől, amely 1,4 és 1,7 közé várja a bővölés mértékét.

Az EU végrehajtó testülete azt is közölte, hogy a súlyos válság után a fellendülés még mindig törékeny, ezért szükség van a konszolidáció és a szerkezeti reformok folytatására.

Bár a gazdasági tevékenység a várakozások szerint továbbra is visszafogott lesz az év második felében, "a második negyedévből átgyűrűző lendületnek köszönhetően" a tavaszi előrejelzéshez képest valamelyest jobb negyedéves adatokra van kilátás - áll a jelentésben.

A bizottság arra is figyelmeztetett, hogy a gazdaság alakulása nagy eltéréseket mutat az uniós tagországok között. Németországban és Lengyelországban 3,4 százalékos növekedés várható idén, Spanyolországtól viszont nem vár GDP-bővülést Brüsszel, a prognózisban 0,3 százalékos csökkenés szerepel.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős biztos sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás fenntartása és a költségvetési konszolidáció folytatása. "Ugyanakkor növekedési potenciálunk fokozása érdekében előre kell hoznunk a strukturális reformokat. Minél előbb és erőteljesebben lépünk fel ezen a fronton, annál biztosabbak lehetünk a tartós növekedésben és munkahelyteremtésben" - tette hozzá.

A bizottság azt is megállapította, hogy az uniónál szélesebb körre tekintő, világszintű fellendülés várhatóan gyengébb lesz az év második felében, de az újbóli visszaesés "valószínűtlennek tűnik". Az úgynevezett globális GDP az EU nélkül az előrejelzések szerint mintegy 5 százalékkal növekszik idén, ami 0,25 százalékponttal magasabb a tavaszi előrejelzésnél.

Tavaly 4,1 százalékkal zsugorodott az EU gazdasága.