Megint elkapkodták az állampapírokat

Vágólapra másolva!
A közel háromszoros túljegyzés mellett lezajlott keddi kincstárjegy-aukción csökkent a hozam, augusztus óta először. A csökkenő hozam azért kedvező, mert az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetőknek a korábbinál alacsonyabb összeget kell kifizetni.
Vágólapra másolva!

A múlt csütörtöki kötvényaukcióhoz hasonlóan a keddi kincstárjegy-aukciót is nagy érdeklődés kísérte.

Az Államadósság Kezelő Központ 50 milliárd forintos csomagot kínált fel a három hónapos papírokból a befektetőknek, akik összesen 131 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. A jelentős kereslet miatt az ÁKK 10 milliárddal 60 milliárd forintra növelte a kibocsátott mennyiséget. Az aukción 5,48 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 5 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti aukció 5,53 százalékos átlaghozamánál és 2 bázisponttal elmarad a hétfői másodpiaci referenciahozamról.

Az aukciós átlaghozam az év eleji 5,91 százalékról április 27-ig folyamatosan csökkent, az akkori 4,80 százalékos mélypont óta több hullámban július 20-ára 5,47 százalékra emelkedett, majd a két héttel ezelőtt elért 5,28 százalékig csökkent, azóta a múlt keddi aukcióig emelkedett, most azonban - augusztus óta első alkalommal - csökkent. Az állampapírok hozamának csökkenésével együtt növekszik az árfolyamuk. Előbbi azért kedvező, mert alacsonyabb összeget kell fizetni a befektetőknek, utóbbi pedig a kereslet fokozódását jelzi.

A csütörtöki aukció is nagy siker volt

A múlt csütörtökön is komoly befektetői érdeklődés kísérte az ÁKK aukcióját. A kibocsátó eredetileg összesen 50 milliárd forint értékben kínált fel három-, öt- és tízéves állampapírokat a befektetőknek, a jelentős igény miatt végül 70 milliárd forintért adott el kötvényeket, és az előző napi másodpiaci hozamokhoz képest csökkentek az aukciós hozamok.

A csütörtöki siker a kedvező nemzetközi befektetői hangulatnak és Matolcsy György szerdai bejelentésének volt köszönhető. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis bejelentette, hogy a kormány tartani fogja a jövő évre kitűzött 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, ami javította Magyarország megítélését. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője akkor az [origo]-nak azt nyilatkozta, ha a kormány a következő időszakban rendszeresen kommunikálni fogja, hogy tartani akarja a hiánycélt, az előbb-utóbb tudatosulni fog a befektetőkben, ami mindenképpen kedvező lehet a forint és a magyar állampapírok szempontjából.