Japán megállítaná a jen dollárral szembeni erősödését

Vágólapra másolva!
Japán gyengíti a jent, a pénzügyi válság kirobbanásában aktív szerepet játszó amerikai pénzügyi felsővezetők nem tűntek el a süllyesztőben, miközben egyre több amerikai  fizet egyre kevesebb adót, ami nagyban megnehezíti majd az amerikai költségvetési deficit csökkentését - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Japán devizapiaci intervenciót hajtott végre a yen dollárral szembeni erősödése miatt 2004 óta először. A japán deviza az elmúlt 15 év legerősebb árfolyamát produkálta a dollárhoz képest, írta szerdán reggel a bloomberg.com.

A japán kormánykabinet vezetője elmondta, hogy a pénzügyminisztérium a 82-es árfolyamot fogja védeni, miközben tegnap már 83 yen alá buktak a dollárjegyzések. A lapnak név nélkül nyilatkozó kormányhivatalnokok szerint a beavatkozásnál többet nyomott latba az árfolyam volatilitása, mint az árfolyamszint.

A japán kormány nem tehette mást, mivel üzleti vezetők hatalmas nyomás alá helyezték Naoto Kan japán miniszterelnököt, hogy állítsa meg a yen dollárral szembeni erősödését az export védelme érdekében, ami a japán gazdaság jelenlegi hajtómotorja.

Tohru Sasaki, a tokiói JPMorgan Chase & Co. kamat és árfolyam részlegének vezetője szerint azonban mindez nem sokat ér a japán gazdaság szempontjából, mivel japán egymaga nem lesz képes megállítani a yen erősödését

Számos, a pénzügyi válság idején pozícióban lévő pénzügyi vezető jelenleg is valamilyen igazgatói pozícióban dolgozik a pénzügyi szektorban, írta a New York Times online kiadása. Marshall A. Cohen 16 évig volt az AIG vezetője, néhány hónappal azelőtt lépett le a cégtől, mielőtt az majdnem teljesen csődbe ment volna. Néhány hónappal később azonban már a Gleacher & Company nevű New York-i befektetési bank igazgatótanácsában landolt.

De ugyanebbe az igazgatótanácsban kötött ki, Henry S. Bienen, a Bear Stearns egykori igazgatója is. Mindeközben befektetők a pénzügyi válság miatt bukott, vagy majdnem bedőlt cégek vezetői perlik, és a felelősöket keresik, akik szerepet játszottak a pénzügyi válság kirobbantásában.

Komoly nehézségekbe ütközhet az egyre dagadó amerikai költségvetési hiány megszelídítése, ugyanis egyre több állampolgár él valamilyen állami segélyen, és egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, írta a Wall Street Journal online kiadása.

Az amerikaiak több mint fele kap valamilyen állami juttatást, ez több mint eddig valaha az amerikai történelemben, miközben a szövetségi jövedelemadót fizetni nem tudók aránya 39 százalékról 45 százalékra nőtt az elmúlt öt évben.