CIB: Nem érdemes forinthitelre váltani 241 forintos svájci frank alatt

Vágólapra másolva!
A svájci frank alapú devizahitel forintra történő átváltása mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban folyamatosan 241 forintot nem ér el -  mondta Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője.
Vágólapra másolva!

Most nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt, mert akkor az ügyfél realizálja a veszteséget - mondta Lamboy Judít, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője egy szerdai budapesti tájékoztatón.

Az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban - elméleti feltételezéssel élve - folyamatosan 241 forintot nem ér el, mondta Lamboy.

A számítást a bank egy 2006-ban, 20 éves futamidővel folyósított, 5 millió forint összegű hitelre alkalmazta, amelynél eddig forinthitelnél 3 millió forintot, svájci frank hitelnél 1,9 millió forintot törlesztett az ügyfél.

A bajba jutott devizahitelesek problémáját csak a kormány, a bankok és az ügyfelek közösen képesek megoldani - hangsúlyozta a CIB üzletági vezetője.

A devizahitelesek segítségét célzó, nyolcpontos terveztet a múlt csütörtöki frakcióülés után hozta nyílvánosságra a Fidesz. Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, hogy a Fidesz-frakció felkérte Rogán Antalt és Kósa Lajost, hogy dolgozzanak ki egy intézkedési csomagot a devizahitelesek megsegítésére, a kormánypárt ugyanis nem hagyhatja magára az árfolyamváltozás miatt kiszolgáltatott devizahiteleseket.

A devizában eladósodottak azért kerültek különösen kritikus helyzetbe az utóbi hetekben, mert a svájci frank forinttal szembeni árfolyama rekordokat döntögetett, ami automatikusan nyomot hagy a törlesztőrészleteken.

Kósa Lajos és Rogán Antal a következő intézkedéseket javasolta a lakáshitellel rendelkezők megsegítésére:

- az egyoldalú szerződés módosítás tilalma az ügyfél számára hátrányos esetekben

- az önkényes kamatemelés tilalma a lakáshitelek esetén

- a középárfolyam kötelező alkalmazása a devizahiteleknél

- az ügyfél kérésére a hitel ingyenes előtörlesztésének lehetővé tétele

- kérelem esetén öt éves futamidő hosszabbítás automatikus biztosítása

- a tiszta lappal indulás jogának megteremtése: az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan aktuális értékének száz százalékát nem haladhatja meg

- a tartós fizetésképtelenség beálltát követően minden büntető kamat, késedelmi kamat, egyéb extra díj és költség felszámításának tilalma
- az igazságosság érdekében a fenti intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére

Az [origo]-nak nyilatkozó banki középvezetők szerint a lépések nagy része vagy már eddig is érvényben levő gyakorlatot szentesítene, vagy pedig már korábban bejelentett intézkedést vet fel újra, de vannak új elemek is, talán annyi közös van bennük, hogy kivétel nélkül megnyírbálják a banki profitokat". A bankárok hozzátették, a terv hatásainak elemzését nehezíti, hogy a részleteknek és a végrehajtási szabályozásnak jelentős szerepe lehet, egyelőre azonban csak a fő pontok ismertek.