A Mol esése alulteljesítővé tette a budapesti piacot

Vágólapra másolva!
Mínuszban zárt a budapesti tőzsde csütörtökön, a Richter kivételével minden vezető részvény gyengült. A budapesti részvénypiac elsősorban a Mol ezer forintos esése miatt teljesített rosszul.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 387,13 pontos, 1,64 százalékos csökkenéssel, 23.175,99 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 1000 forinttal, 4,35 százalékkal 22 000 forintra csökkent, 9,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 48 forinttal, 0,98 százalékkal 4 850 forintra esett, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,29 százalékkal 693 forintra gyengült, forgalma 589,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 75 forinttal, 0,16 százalékkal 48.275 forintra erősödött, a részvények forgalma 785,6 millió forintot ért el.

Ületkötők szerint alulteljesítő volt csütörtökön a budapesti részvénypiac, elsősorban a Mol ezer forintos esése miatt. Piaci pletykák szerint az állam részvényenként 27 ezer forintért venné meg az orosz Surgutneftegas (Szurgtunyeftyegaz) tulajdonában lévő 21,1 százalékos Mol-pakettet. Ezt később a magyar kormány cáfolta.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta: amit a pletykára erősödött a Mol szerdán, azt veszítette el a cáfolat után csütörtökön. A szakértő szerint nem vehető komolyan az összeg ilyen feszített költségvetés mellett. Az üzletkötő szerint a Mol esését leszámítva a magyar piac nem volt kivétel a régiós piacok között.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője úgy fogalmazott: "picit kimerült a piac az elmúlt napok emelkedése után". Az üzletkötő a külföldi piacok mozgása alapján nem számít nagy elmozdulásra pénteken.

Mindkét szakértő kiemelte, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem változtatott a kamaton csütörtökön, ahogy azt a szakértők többsége várta. A svájci frank három hónapos londoni bankközi kamatlába (LIBOR) 0,25 százalék maradt, 18 hónapja nem változott a kamat.

Pillanatokkal a 14 órakor elhangozott kamatdöntés bejelentése előtt a svájci frank 215,25 forinton, az euró 281,80 forinton állt. Mintegy húsz perccel később a frank 212,71 forintra, az euró 281,47 forintra gyengült.

Csütörtökön több fontos makrogazdasági adat került napvilágra az Egyesült Államokban, ezek azonban nem befolyásolták jelentősen az árfolyamokat.