Néhány tízezer bedőlő devizahitelesre számít a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány azzal számol, hogy néhány tízezer bajba jutott devizahitelesen segíthet a hamarosan felállítandó nemzeti eszközkezelő társaság, amely a Magyar Fejlesztési Bank egyik leánytársaságaként jöhet létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön reggel a tv2 Mokka című műsorában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető ismertette: október 15-ig kell kidolgozni az eszközkezelő koncepcióját, a kormány ekkor dönt a társaság létrehozásáról, majd a következő néhány hónapban áll fel az intézmény, amely valószínűleg a Magyar Fejlesztési Bank leányaként fog működni. A bajba jutott devizahitelesek egyéni kérésre forintra átválthatják hiteleiket, ha pedig nem tudják fizetni a törlesztést, akkor bérletre válthatják a tulajdonjogot, amelyet az eszközkezelő vásárol meg.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy mennyi pénzből gazdálkodik majd az eszközkezelő, azt mondta: "amennyire szükség van", hiszen alapvetően a hitelpiacról veszi fel a forrásokat - bár kaphat a bankoktól is pénzt -, az állami költségvetésben nincs erre forrás. A Bankszövetség felmérésére hivatkozva elmondta: körülbelül 93 ezer devizahiteles van nagy bajban, a tárca úgy számol, hogy néhány tízezer hitelesen segíthet a nemzeti eszközkezelő társaság.

A bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére 8 pontot dolgozott ki az ezzel megbízott Kósa Lajos és Rogán Antal, akik a héten egyeztettek a hitelesek szervezeteivel is. Rogán Antal szerint már októberben törvény születhet a hitelesek megsegítéséről, ami így már működhet mielőtt lejárna a kilakoltatáskról szóló tilalom.

Háromszázalékos hiánnyal számolnak nyugdíjkassza nélkül is

A jövő évi költségvetésről szólva a Mokkában Matolcsy ismét megerősítette, hogy a kormány 2011-re 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt tervez. Hangsúlyozta: nyolc éve nem volt példa arra, hogy 3 százalék alatt lett volna a hiány Magyarországon. Kilenc uniós tagállam - köztük Magyarország, Svédország és Lengyelország is - a nyugdíjreformok költségeinek figyelembe vételét indítványozza az uniós deficitszámítási szabályokban. Arra a kérdésre, hogy a 3 százalékos hiány akkor is teljesíthető-e, ha az Európai Unió nem fogadja el ezt a javaslatot, Matolcsy György azt mondta: "úgy készülünk a költségvetéssel, hogy nem tudjuk beszámítani a 3 százalék alatti hiányba a magánnyugdíjpénztárakat" Hozzáfűzte ugyanakkor: az erre irányuló "harcuk" jogos.

Többlépcsős is lehet a 16 százalékos szja

Beszélt arról, hogy az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót mindenképpen bevezetik jövőre, "tehát Magyarországon 2011. január elsejétől új világ lesz a személyi jövedelemadózásban", csak az a kérdés, hogy egy, két vagy három lépésben vezetik-e be.

Ismét hangsúlyozta: a hiánycélt nem megszorításokkal érik el, a szociálisan leginkább rászorulók számára fennmarad a távhő- és gázártámogatás, szükség van ugyanakkor egy államreformra, a bankadót pedig jövőre is megtartják. A bürokrácia csökkentéséből 150-200 milliárd forint megtakarítással számolnak, de az állami vállalatok rendbetétele is többletbevételeket hozhat - mondta Matolcsy György.