Megszorításokra készül Hollandia is

Vágólapra másolva!
Hollandiában a kormány több ezres leépítést tervez a közszférában, csökkentené a gyerekek után járó támogatást és emelné a dohányáruk jövedéki adóját az államháztartási hiány lefaragása céljából.
Vágólapra másolva!

Hollandiában a hagyományok szerint a költségvetési tervet szeptember harmadik keddjén terjeszti elő a kabinet, idén azonban már közel egy héttel korábban kiszivárogtak részletek; csütörtöki sajtójelentések szerint több milliárd eurót kíván lefaragni a kiadásokból a kormány.

A De Volkskrant című lap arról írt, hogy a 4 ezer fővel csökkenthetik a közszolgálatban dolgozók számát. A leépítést fokozatosan, 2015-ig hajtaná végre a hágai vezetés, és az intézkedéstől 230 millió eurós megtakarítást remél. 2012-től visszavágnák a gyerekek után járó szociális támogatásokat is, amivel 300 millió euróval csökkenhetnek az államháztartás terhei 2015-ig.

A dohányáruk jövedéki adójának emelése 200 millió euróval növelné a költségvetés bevételeit. Spórolnának az útépítéseken és a bevándorlóknak szervezett integrációs tanfolyamokon is. Az erre a célra szánt összeget 100 millió euróval kurtítaná meg a kormány, és 2014-ig fokozatosan évi 340 millió euróra növelné a megtakarítást - számolt be az NRC Handelsblad.

Megszorítások mellett kedvezményeket is tartalmaz a terv, a Het Financieele Dagblad című üzleti lap szerint a társasági adót 50 bázisponttal 25 százalékra csökkentené a kormány. A kieső bevételt azonban pótolni kell; a De Telegraaf, a legnagyobb holland lap szerint ezt csaknem valamennyi illeték emelésével érné el Hága.

A kiszivárgott részletek szerint a kormány azzal számol, hogy a nagyjából Oroszországéval megegyező nagyságú holland gazdaság 1,5 százalékkal bővül 2011-ben, ami jóval kevesebb a korábban valószínűsített 1,75 százaléknál. Ugyanakkor az államháztartás hazai össztermékhez (GDP) mért hiánya a korábban valószínűsített 4,7 százalék helyett 3,9 százalék lehet.

Valamennyi tételt együttvéve 3,2 milliárd eurós kiadáscsökkentést tervez a kormány 2011-ben, a hiányra vonatkozó prognózis alapján viszont a deficit 23 milliárd euró körül lehet, ami 5 milliárddal kevesebb, mint ami a kormány korábbi előrejelzésében szerepelt. A két összeg között tátongó közel 2 milliárd eurós űrt a remények szerint az ideinél erősebb gazdasági növekedés révén megugró adóbevételekkel lehet kitölteni.

A tavasszal elmérgesedett görögországi államadósság-válság óta a 16 országból álló euróövezetben szinte mindenhol költségvetési kiigazítást terveznek. Németországban, az övezet legnagyobb tagállamában például egy 80 milliárd eurós takarékossági csomagot léptetnek életbe, Franciaországban pedig éppen szerdán fogadta el a nemzetgyűlés a nyugdíjreform tervezetét, amelynek egyik legfontosabb eleme a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre.