Kemény tárgyalások jönnek a devizahiteleseket segítő csomagról

Vágólapra másolva!
Megvolt az első egyeztetés a bankszövetséggel a Kósa-Rogán páros nyolcpontos, devizahiteleseket segítő javaslatról. Van, amiben könnyű lesz egyetértésre jutni, a bankok viszont nem tudják elfogadni a futamidő automatikus egyoldalú meghosszabbítását és a "tiszta lappal indulás" jogának bevezetését.
Vágólapra másolva!

Szakértői szinten folyik tovább a tárgyalás a kormánypárt és a Magyar Bankszövetség között a Fidesz 8 pontos, a nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseket megsegíteni hivatott javaslatcsomagjáról. A Fidesz által kezdeményezett péntek délutáni egyeztetés után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke közölte: egyetértés volt az alapelvekben.

Az alapelvek a következők: aki hitelt vett fel, annak azt vissza kell fizetnie, a kidolgozandó megoldás a hitelezési rendszert nem veszélyeztetheti, a hitelszerződések pedig polgári jogi alapon köttetnek, azaz az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv jegyében a kockázatokat meg kell osztani.

Kósa Lajos közölte, az egyeztetésekbe bevonják a lakáshitelesek érdekképviseletét is, a tárgyalások másfél-két hete után, október elején válhat a nyolc pont jogszabálytervezetté. Hozzátette, a nyolc pont csak a kezdet a lakáshitelesek problémái megoldásában, ettől függetlenül még számos intézkedésre szükség lesz.

Két problémás pont

Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője jelezte: a bankok a nyolc pontból kettőt problémásnak neveztek: a futamidő automatikus egyoldalú meghosszabbítását és a "tiszta lappal indulás" jogának bevezetését. (A nyolc pontról bővebben itt olvashat.)

Rogán szerint két pontban viszont nem állnak messze az álláspontok. Az egyik, hogy a bankok fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat, a másik pedig azt mondja ki, hogy az üzleti célú hitelekre nem terjed ki a megállapodás.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy vélekedett: el kell kerülni, hogy azok is segítséget kapjanak, akik nem szorulnak rá. Kijelentette, abból indulnak ki, hogy a "tiszta lappal indulás" joga és a futamidő automatikus meghosszabbítása nem lehet visszamenőleges hatályú.

Az egyoldalú hosszabbítást nem fogadják el

Az automatikus futamidő-hosszabbításról azt mondta: a bankok eddig is megállapodtak az ügyfelekkel a hosszabb futamidőben, ha az mind két félnek megoldást nyújtott, de az egyoldalú meghosszabbítást nem fogadják el. Erdei azt mondta, nyitottak a megállapodásra, de a szakértők kemény tárgyalásokat folytatnak majd.

A magyar jelzáloghitel-állomány 6825 milliárd forint, ennek 64 százaléka, 4332 milliárd forintnyi lakáshitel. A lakáshitelek 66 százaléka, 2668 milliárd forint devizaalapú, a devizanem túlnyomó részben svájci frank. A devizahitelesek a frank elmúlt hónapokbeli erősödése miatt egyre nagyobb nyomás alá kerültek, törlesztőrészleteik drasztikusan megnőttek. A PSZÁF adatai szerint már közel 100 ezre késnek a fizetéssel - erre a helyzetre próbál megoldást találni a kormány.