Csökkentek az ipari megrendelések az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az új ipari megrendelések az euróövezetben júliusban elsősorban amiatt, hogy visszaesett a kereslet a beruházási és a tartós fogyasztási cikkek iránt - tette közzé szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala.
Vágólapra másolva!

A megrendelések havi szinten 2,4 százalékkal estek, éves összevetésben 11,2 százalékkal nőttek. Elemzők 1,6 százalékos csökkenést, illetve 16,3 százalékos bővülést vártak.

A megrendelések növekedési üteme már júniusban lassult; a májusi 4,1 százalékos bővülés után 2,5 százalékra. Éves bázison júniusban még 22,6 százalékkal több új megrendelést kaptak a gyárak.

Az ingadozó hajó- és repülőgépipari, illetve vasúti megrendelések nélkül a megrendelések havi szinte 0,6 százalékkal estek, éves bázison 13,7 százalékkal nőttek. Beruházási és tartós fogyasztási cikkekből 5,5 és 3,2 százalékkal rendeltek kevesebbet a gyáraktól, mint egy hónappal korábban.

Elemzők megjegyezték: a megrendelések zsugorodása azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban csökkenhet az ipari termelés az euróövezetben. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a feldolgozóipar volt az első félévben robusztusan fejlődő német gazdaság motorja, s egy ilyen fellendülés után mindig jön egy kis korrekció.