Alacsony forgalomban esett a BUX

Vágólapra másolva!
Nem tudta kompenzálni délelőtti veszteségét a BUX péntek délután. A vezető részvények közül csak az OTP drágult.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 59,12 pontos, 0,26 százalékos csökkenéssel, 22 748,70 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,7 milliárd forint volt.

A Mol 90 forinttal, 0,43 százalékkal 21 000 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 22 forinttal, 0,45 százalékkal 4922 forintra erősödött, forgalmuk 5,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,59 százalékkal 676 forintra esett, forgalma 239,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 300 forinttal, 0,63 százalékkal 47 300 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

Králik István, a KBC Securities üzletkötője elmondta, a befektetők a nyitástól kezdve "takarékon" voltak, inkább a kockázatkerülés volt a jellemző, és az Írországgal kapcsolatos aggodalmak miatt délelőtt a Mol és az OTP árfolyama is csökkent.

Csütörtökön kiderült, hogy továbbra is recesszióban van az ír gazdaság, a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest.

A délelőtti pesszimista hangulathoz később az is hozzáadódott, hogy a délután közölt adatok szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban - mondta Králik István. Némileg javította azonban a befektetők hangulatát az USA-ból érkező másik makroadat, mely szerint a vártnál jobban javult a helyzet augusztusban az amerikai használtlakás-piacon.

Buckó Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője szerint "sávkereskedés", vagyis inkább oldalazás és iránykeresés volt a jellemző a tőzsdén. A kisebb papírokban nagyobb volt a befektetői érdeklődés.