Érdemes euróra váltani a frankhiteleket - tanácsolja egy hitelközvetítő

Vágólapra másolva!
Jelentős megtakarítás érhető el a frankhitelek euróra váltásával - állítja egy hitelközvetítő, forintra viszont csak akkor lenne érdemes átváltani, ha a svájci frank árfolyama 241 fölé szökne.
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek számára aggasztó forintgyengülés legjobb ellenszere a hitelek átváltása lehet; a svájci frank hitel más devizahitelre való váltásával jelentős megtakarítás érhető el, az átváltásnak azonban szigorú feltételei vannak - közölte az Otthon Centrum (OC) hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. A közlemény ismerteti: a bajba jutott hitelesek számára a legjobb megoldás az, ha olcsóbb hitelkonstrukcióra váltanak, azaz meglévő hitelüket kedvezőbb feltételűre cserélik. Ugyanakkor, bár jelenleg talán a forinthitelek kockázata a legkisebb, a svájci frankban eladósodottaknak nem éri meg forinthitelre váltani.

A szakértők szerint a frankadós, aki most váltana forintra, teljes hitelére realizálja az árfolyamveszteséget. Számítások szerint egészen addig veszteséget okozna az átváltás, amíg a svájci frank becsült árfolyama a hátralévő törlesztési időszakban nem éri el a 241 forintot. A számítás egy 2006-ban, 20 éves futamidőre folyósított, 5 millió forint összegű hitelre készült, amelynél eddig forinthitel esetén 3 millió forintot, svájci frank hitelnél 1,9 millió forintot törlesztett az ügyfél. A forintra való átváltás ellen szól az OCHC szerint Magyarország monetáris unióhoz való várható csatlakozása is, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz, így a forinthitel elveszti eddigi előnyét.

"Az eladósodott devizahitelesek számára a forintra való váltás akár milliós árfolyamveszteséget jelenthet. A havi törlesztő részletek csökkentésére megoldást jelenthet, ha meglévő svájci frank hitelünket egy kedvezőbb konstrukciójú euró hitelre cseréljük. Az árfolyamkockázatot azonban ezzel csak mérsékelni tudjuk, teljesen megszüntetni nem" - hangsúlyozta Bánfalvi László, a HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató hangsúlyozta ugyanakkor: a hitelcserére készülők ne a régi, a forintleértékelés előtti törlesztő részletet hasonlítsák az újhoz, hanem a várható jelenlegit a számított újhoz - így látják reálisan megtakarításaikat.