Londoni elemzők: Valószínű a kormány-IMF-tárgyalások újrakezdése

Vágólapra másolva!
Az EU nyomásának hatására immár a "normalizálódás jelei" látszanak a magyar kormány gazdaságpolitikájában - vélekednek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik azt is valószínűsitik, hogy újrakezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja csütörtökön Londonban befektetőknek kiadott negyedik negyedéves globális piaci előrejelzésében megerősítette azt az "alapeseti" várakozását, hogy a jövő hónapban esedékes önkormányzati választások után a magyar kormány újrakezdi a tárgyalásokat az IMF-fel, és "végső soron lesz új hitelmegállapodás".

Ennek oka nem az, hogy Magyarországnak azonnal szüksége lenne a valutaalap pénzére, hanem az, hogy egy új IMF-program biztosítaná "az égetően szükséges hitelességet" a kormány gazdaságpolitikájához - vélekednek a JP Morgan londoni feltörekvő piaci elemzői. A cég szerint egyébként máris a "normalizálódás jelei" mutatkoznak a magyar gazdaságpolitikában, miután "az EU nyomására" a Fidesz elállt a jövő évi államháztartási hiánycél növelésének tervétől, és elkötelezte magát a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti deficit mellett.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és kutatási részlege által ugyancsak csütörtökön kiadott közép-európai áttekintés megállapítja, hogy "az IMF által dobott mentőkötél" kulcsfontosságú volt a térség stabilizálásában. A cég londoni elemzői szerint a valutaalap és az EU segítsége - valamint az a mind erősebb piaci meggyőződés, hogy e két forrásból szükség esetén még további segítség várható - támasztotta alá a közép-kelet-európai befektetési termékek árfolyamát és a térségbe vetett bizalmat. A Morgan Stanley grafikus elemzése kimutatja, hogy Magyarország az IMF-től, az EU-tól, a Világbanktól és az uniós tulajdonban lévő Európai Beruházási Banktól az éves GDP-érték összesen 23 százalékának megfelelő támogatást kapott eddig.

Három forgatókönyv

A cég elemzői szerint ugyanakkor a Morgan Stanley által a magyar adósságpálya fenntarthatóságára kidolgozott és lefuttatott szimulációs modell azt mutatja, hogy kizárólag a feszes költségvetési politika folytatása garantálja a GDP-hez mért adósságráta stabilizálódását vagy csökkenését. A ház három - borúlátó, alapeseti, illetve derűlátó - forgatókönyvet vázol.

A pesszimista forgatókönyv abból a feltételezésből indul ki, hogy mostantól évente a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő költségvetési lazítás megy végbe Magyarországon; ebben az esetben a modell a 2020-ig tartó előrejelzési időszak végére a hazai össztermék 100 százalékához közelítő, meredek ívben emelkedő adósságrátát valószínűsít.

A derűlátó forgatókönyv évente 0,1 százalékos GDP-arányos költségvetési szigorításból indul ki, és ebben az esetben a következő néhány évben a jelenlegi, 80 százalékhoz közeli szintnél valamivel alacsonyabban stabilizálódna, később enyhe lefelé tartó ívben csökkenésnek indulna az adósságráta.

Az alapeseti forgatókönyv a mostani költségvetési alapállás folytatódását feltételezi; ebben az esetben az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint a következő tíz évben nem emelkedne, de nem is csökkenne számottevően a magyar közadósság-ráta.

A Morgan Stanley londoni elemzői csütörtöki térségi áttekintésükben ismét felvetik, hogy Magyarország szükség esetén "könnyedén hozzáférhetne" az IMF új "elővigyázatossági hitelkeretéhez" (Precautionary Credit Line, PCL). Ezt a köztes lehetőséget olyan országok számára dolgozták ki, amelyek a rugalmas hitelkeret (FCL) igénybevételének feltételeit még nem teljesítik, ugyanakkor a jóval szigorúbb feltételrendszerű egyéb IMF-támogatási formák nélkül is elboldogulnak. A Morgan Stanley nem először ajánlja Magyarországnak a PCL igénybevételét. A ház londoni elemzőinek előző, minap kiadott helyzetértékelésében az állt, hogy "a PCL éppen a tökételes megoldás lenne Magyarország számára".

Ugyanezt az új IMF-megállapodási lehetőséget más nagy londoni házak is javasolták Magyarországnak. A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői e héten kiadott friss tanulmányukban megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy az IMF védőhálója nélkül kétségesnek tartják a magyar gazdaság teljes körű finanszírozhatóságát a piacról.

Jóllehet Magyarország már tavaly szeptember óta nem hívott le pénzt az IMF-keretből, "nagy a különbség azonban aközött, ha egy vészfinanszírozási lehetőséget nem használnak ugyan, de az szükség esetén hozzáférhető, vagy ha ez a keret nem áll többé rendelkezésre" - írták a TD Securities citybeli szakértői.

Ez a cég is úgy tartja, hogy a Fidesz-kormány igénybe vehetné az IMF új PCL-keretét. Ezzel Magyarország levetné a teljes körű IMF-program "stigmáját", viszont ismét lenne alatta védőháló, ami tartós piaci támogatást jelentene a magyar befektetési termékeknek - vélekedtek a TD Securities londoni elemzői.