Vágólapra másolva!
Naponta olvasni elemzéseket, véleményeket arról, hogy mikor indul be a válság után igazán a gazdaság motorja, hogy vajon a vállalkozások milyen ütemben térnek vissza a növekedési pályára. A bankok kkv-kal és nagyvállalatokkal foglalkozó üzletága a pénzügyi szolgáltatók egyik leginkább előtérben lévő területe, emellett azonban sokszor nem szentelnek elég figyelmet a mikrovállalatok pénzügyeinek. Az Erste Banknál azonban külön igazgatósága van ennek a területnek, ami jelzi ezen vállalati szegmens fontosságát a bank számára. Az Erste Bank Mikrovállalati igazgatójával Tenke Gáborral beszélgettünk a mikrovállalatokat megcélzó új akciójukról, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokról.
Vágólapra másolva!

Mely vállalatokat tekinthetünk mikrovállalatoknak a gyakorlatban?
-
Ez bankonként eltérő és a vonatkozó jogszabály is eltérően rendelkezik. Az Ersténél mikrovállalati ügyfélnek a 200 millió forint éves nettó árbevételt meg nem haladó gazdálkodó szervezeteket tekintjük. Célunk, hogy e szegmens igényeire szabott széleskörű és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsuk.

Akkor nyilván ezért indították útjára új betéti terméküket...
-
Ügyfeleink számára eddig is elérhető volt több betéti termék. A legnépszerűbb betéti konstrukciónk, az Erste Kamatlépcső biztosítja a lekötött összeg likviditását azzal, hogy az ügyfél kamatveszteség nélkül törheti fel a betétet lejárat előtt.
Az új betéti konstrukció lényege, hogy aktív bankszámla használat mellett a bank az Erste ExtraKamat mikrovállalati betét alapkamatánál akár 2,4 százalékponttal magasabb, úgynevezett kamatprémiumokat kínál mikrovállalati ügyfeleinek.

Mi az előnye és kiknek ajánlja az Erste ExtraKamat Mikrovállalati betétet?
- Az Erste Extrakamat egy ismétlődő, nem tőkésedő forint betét, melynek futamideje három vagy hat hónap. A betét éves kamata a hirdetmény szerinti alapkamat, melyen felül az ügyfél a feltételek teljesítése alapján kamatprémium(oka)t érhet el. Az új betéti konstrukció azoknak az ügyfeleknek ajánlott lekötés, akik bankunkat fő számlavezetőjének tekintik, és szabad forrással rendelkeznek, valamint olyan új ügyfeleinknek, akik a jövőben bankunknál számlájuk aktív használata mellett a számlán lévő szabad pénzeszközeiket kedvező kamat mellett gyarapítani szeretnék.

Akkor tulajdonképpen a teljesített tranzakciók számán van a hangsúly?
- Igen, egyértelműen. A kamatperiódus végén történik az előírt tranzakciók teljesítésének ellenőrzése, a kamatprémiumok pedig minden egyes kamatperiódusban elérhetőek. Az első kamatprémium eléréséhez az ügyfélnek meghatározott - a két különböző futamidőnél eltérő - számú csoportos beszedési megbízás illetve rendszeres, fix összegű átutalás teljesítése szükséges a pénzforgalmi számlájáról. A második kamatprémium megszerzése érdekében - szintén a két különböző futamidőnél eltérő számú és összegű - vállalkozói bankkártya tranzakciót kell elvégezni. Amennyiben a kamatprémiumokra vonatkozó feltételek nem teljesülnek, úgy az ügyfelek lekötései a hirdetmény szerint érvényes ExtraKamat mikrovállalati betét alapkamatával kamatoznak tovább.

Ezen új betéti termék mellett milyen más ajánlatokkal és szolgáltatásokkal tudják ügyfeleiket hosszú távon az Ersténél tartani?
- Nagyon fontos, hogy az ügyfél számára legkedvezőbb termékek elérhetősége mellett a személyes kiszolgálásra is odafigyeljen a bank. Az Erstének például dedikált mikrovállalati fiókjai vannak, ahol a számlavezetésen kívül a hitellel kapcsolatos ügyek helyben intézhetők. A visszajelzések, de tapasztalataink alapján is elmondhatom: kifejezetten sokat jelent a személyes kapcsolat, a személyes tanácsadás, az ügyfelekkel való folyamatos kommunikáció. Mindemellett folyamatosan részt veszünk a gazdaság élénkítő hitelprogramok kialakításának konzultációin, és ezen hitelek széles skáláját kínáljuk. Ilyen többek között a Széchenyi Kártya folyószámlahitel, vagy beruházási hitelek tekintetében az Új Magyarország hitelprogramok beruházási és forgóeszköz hitelprogramjai.
A Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez - a korábbi évekhez hasonlóan - 2010-ben is kamat- és garanciadíj-támogatás kapcsolódik. A hitelkeret összege a vállalkozás számlaforgalmához igazodik és minden, a vállalkozás érdekében felmerülő és - az adó és számviteli jogszabályok szerint - elszámolható kiadásra felhasználható, legyen az akár vásárlás, akár készpénzfelvétel, akár átutalás.
A kibővített Széchenyi Kártya Program forgóeszköz- és beruházási hitelei is hamarosan elérhetőek bankunknál, ezzel a kínált termékeink köre tovább bővül.
Az Új Magyarország hitelprogramok beruházási és forgóeszköz hiteleinél a hitelcélok széles körére kínálunk kedvezményes kamatozású finanszírozási forrást, mivel a hitel devizaalapon nyújtott forinthitel, így a vállalkozás élvezi a devizahitelek kedvező kamatát, de nem viseli az azokkal járó árfolyamkockázat kedvezőtlen hatásait.

Mennyiben változott, változott-e egyáltalán a cégek finanszírozás igénye az elmúlt években?
- A mikrovállalkozások sajnos jellemzően forráshiányosak, ami a válság hatására csak erősödött. Jelen gazdasági helyzetben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a likviditás-finanszírozó hitelek. A válság által talán leginkább sújtott mikrovállalatok körében soha nem volt olyan nagy az igény kedvező forrásokra, mint most. Az Erste az utóbbi 2 évben például nem változtatott a hitelfelvétel feltételein, mi a finanszírozásban is partnere, ha úgy tetszik motorja kívánunk lenni ügyfeleinknek.

További információ