Százezres tüntetést terveznek a megszorítások miatt Brüsszelbe

Vágólapra másolva!
A kontinens szinte minden országában bevezetett megszorító intézkedések ellen hívta tüntetni az Európai Szakszervezeti Szövetség harminc ország közel ötven szakszervezeti szövetségét jövő szerdán a brüsszeli uniós intézmények elé. A vezetők ezek után Barrosoval is tárgyalnak. Jövő szerdán több uniós országban is megmozdulásokat tartanai hasonló okok miatt.
Vágólapra másolva!

Százezer tüntetőt hívtak Brüsszelbe pénteken az európai szakszervezetek, hogy a belga főváros utcáin tiltakozzanak a kontinens csaknem minden országában bevezetett megszorító intézkedések ellen.

A demonstrációt jövő szerdán tartják az uniós intézmények előtt, ugyanazon a napon, amikorra a spanyol szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, és számos más uniós országban - közte Csehországban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában - is tüntetéseket tartanak.

"Hangot adunk az aggodalmunknak, amit a megszorító intézkedések gazdasági és szociális összefüggései felett érzünk" - közölte a demonstrációval kapcsolatban John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elnöke. "Főként a munkanélküliségre és a növekvő egyenlőtlenségekre figyelmeztetünk" - tette hozzá.

Az ETUC szerint 30 ország mintegy 50 szakszervezeti szövetsége vesz részt a megmozduláson, amely után Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője és a soros uniós elnökséget betöltő Belgium miniszterelnöke, Yves Leterme találkozik a szakszervezeti vezetőkkel.