Ismét új csúcson az aranyár

Vágólapra másolva!
A gazdasági gondok miatti aggodalmak tovább hajtják fölfelé a nemesfémek, elsősorban az arany árát. A pénteki csúcs után hétfőn is csúcsot döntött az árszint.
Vágólapra másolva!

Történelmi rekordot ért el az arany ára közép-európai idő hétfő reggel, a szöuli kereskedésben 1300,15 dollárt adtak egy unciájáért - írja a Bloomberg.

A nemesfém ára idén már csaknem 20 százalékkal emelkedett, amint a befektetők az amerikai gazdaság rossz teljesítményétől és a dollár gyengélkedésétől tartva aranyba menekítik a pénzüket. Az előző, 1300,07 dolláros rekordot szeptember 24-én érte el.

A Barrick Gold Corporation szerint "könnyen" előfordulhat, hogy az utóbbi hetekben egyre magasabbra törő aranyár újabb csúcsokra emelkedik, és jövőre meghaladja az 1500 dolláros szintet. "Még mindig érkeznek a piacra újabb jelentős erejű vásárlók" - mondta Jamie Sokalsky, a társaság pénzügyi igazgatója.

A nyolcvanas évek elején az infláció hatásával kiigazítva 2300 dolláron volt az arany ára, így aztán még bőven van tere a drágulásnak. "A makrogazdasági körülmények, a világpolitikai feszültségek és a szűnni nem akaró államadósság-válság miatt jóval több érv szól a vásárlás mellett, mint amennyi ok az eladásra volna" - fejtette ki a szakértő a londoni arany és ezüst nagykereskedelmi piac (LBMA) hétfői konferenciájának szünetében a Reutersnek.

Az LBMA tagjai átlagosan 1406 dolláros aranyárat valószínűsítenek 12 hónapra előre, 2011. szeptember végére. A biztos befektetésként - befektetési menedékként - számon tartott arany iránti kereslet a világméretű pénzügyi válság mélyülésével meredeken emelkedni kezdett. Jelenleg a világgazdasági folyamatok további alakulásával kapcsolatos bizonytalanság mellett a dollár gyengülése hajtja fölfelé a nemesfém árát.

Az ezüst 30 éve nem látott szintre drágult hétfőn, 21,61 dollárba került egy uncia.