Pórszombaton koccintottak az első szabadon főzött pálinkával

Vágólapra másolva!
Egy pórszombati erdész tüskéskörtéből készítette az első szabadon főzött pálinkát, amit a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató hitelesített.
Vágólapra másolva!

Kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében koccintottak a Zala megyei Pórszombaton az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. Nagy Anna kormányszóvivő felidézte: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből. Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie - tette hozzá.

Forrás: MTI/Varga György
Kovács Gyula erdész, Nagy Anna kormányszóvivő és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Pórszombaton koccintott

Kovács Gyula erdész elmondta: éjfélkor kezdték el az első pálinka főzését, az itt hagyományos tüskéskörtéből. A 70 literes pálinkafőző berendezésből nappalra 51 fokos pálinka készült. A civilben erdész házigazda hozzá tette: hegyi birtokán a Kárpát-medencében lévő régi gyümölcsfajtákat próbálja megmenteni. Több mint ezer féle fát nevel - ebből kétszáznál is több a körte - és akad köztük jó néhány, amely máshol már teljesen kipusztult.