Matolcsy: 2011-től 16 százalékos egykulcsos szja lesz

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette a Hír Tv-nek adott vasárnapi nyilatkozatában, hogy 2011. január elsejétől egykulcsos adórendszer és családi adózás lesz Magyarországon. Múlt szerdán a tárca államtitkára azonban még azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy 2013-tól lesz 16 szalékos szja.
Vágólapra másolva!

A nyilatkozatban Matolcsy György hangsúlyozta, hogy 2011. január elsejétől Magyarországon 16 százalékos családi személyi jövedelemadó rendszer lesz.

Úgy vélekedett, hogy ez egy fantasztikus áttörés lesz, az egymillió új munkahely teremtésének az egyik, ha nem a legfontosabb eszköze.

A miniszter szerint ez az egykulcsos adórendszer a térségben, sőt az Európai Unióban a legversenyképesebb lesz, a legalacsonyabb adószinttel működik, a legegyszerűbb adózást kínálja.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ugyanakkor szerdán a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy csak 2013-tól lesz 16 százalékos szja.

Kármán a jövedelemadó rendszerében tervezett változtatásokkal kapcsolatban elmondta: 2013. januárjától már az új szabályok szerint kell majd kiszámolni az adót. "A rendszert tehát három év alatt alakítjuk ki. Ennek az az oka, hogy az adóreform egyben egy nagyarányú adócsökkentést jelent, ám ennek azonnali végrehajtása szétfeszíteni a jövő évi költségvetés kereteit" - nyilatkozta Kármán András, aki az adóelkerüléssel kapcsolatban azt mondta: az alacsony, 16 százalékos adókulcs a nagyobb összegeket is itthon tarthatja, emellett a szabályok egyszerűsítésével számos kibújási lehetőség is meg fog szűnni.