Fitch: Meglepően erős az európai növekedés

Vágólapra másolva!
A vártnál jobban teljesített az európai gazdaság az idei év első felében, miközben az amerikai és a japán gazdasági eredmények alulmúlták a várakozásokat - derül ki a Fitch Ratings világgazdasági helyzetértékeléséből. A legnagyobb meglepetést a német gazdaság szereplése okozta.
Vágólapra másolva!

Meglepő eltolódás figyelhető meg a világgazdasági növekedésen belül Európa javára, ahol a korábbi konszenzusos előrejelzésnél gyorsabb volt a kilábalás az idei év első felében, miközben az amerikai és a japán gazdaság a vártnál gyengébben teljesített - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban kiadott negyedik negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő húszoldalas elemzése szerint a legnagyobb meglepetést a német gazdaság aktivitásának erősödése jelenti.

Németországban a munkapiac, a fogyasztói bizalom és a kereskedelmi jelzőszámok egyaránt azt sugallják, hogy a német gazdaságban "V-alakú" pályát követő kilábalás zajlik, vagyis a tavalyi 4,7 százalékos GDP-visszaesés után az idén már erős növekedés kezdődött.

Ennek alapján a Fitch Ratings meredeken, két teljes százalékponttal 3,6 százalékra javította a német gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzését.

Az euróövezet egészére szóló idei növekedési prognózist a cég 0,8 százalékponttal emelte, és jelenleg 1,8 százalékos átlagos gazdasági növekedést vár a valutaunióban 2010 egészére.