Népszabadság: A luxuskörülményeket figyeli az APEH

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint a adóhivatal új szemléletű vagyonosodási vizsgálatokról döntött: a luxuséletvitelt folytató, ám ezzel aránytalan adófizetési kötelezettséget bevalló magánszemélyekre fog koncentrálni.
Vágólapra másolva!

Év eleje óta csökken a vagyonosodási vizsgálatok száma a korábbi évekhez képest, ráadásul az átalakulás előtt álló APEH vezetősége új típusú vagyonosodási vizsgálatokat fog elrendelni.

A Népszabadságn szerint azok a magánszemélyek számíthatnak vizsgálatra, akik magas kockázattal bíró értékes vagyontárgyakkal rendelkeznek, luxuséletvitelt folytatnak, ám ehhez képest aránytalanul alacsonyabb adózási kötelezettséget vallanak be. Vizsgálat alá kerülhet például, akinek az szja-bevallása szerint nem lehetne motorcsónakja, ám mégis rendelkezik ilyen járművel. Külön vagyonosodási vizsgálatok nem indulnak, csak más eljárás részeként ellenőrzik a revizirok a vagyongyarapodást.

Az APEH A lap információi összhangban vannak a Napi Gazdaság múlt heti értesülésével, hogy a folyó ellenőrzéseket még befejezi az adóhivatal, ám kampányszerűen nem indít tömeges vagyonosodási vizsgálatokat a jövőben. Az APEH szerint a vagyonosodási vizsgálat csupán az egyik ellenőrzési módszer, és nem önálló vizsgálati terület, ezért statisztikai adatok nincsenek arról, hogy ezzel a módszerrel mennyi ellenőrzés fejeződött be.

Gyurcsány-kormány idején vált tömegessé

Bár a törvény már 1996 óta lehetővé teszi a vagyongyarapodási vizsgálatot - amely valójában egy, a magánszemélyek személyi jövedelemadó-vizsgálatánál alkalmazott módszer - a kifejezést mégis csak Gyurcsány Ferenc második kormányának hivatalba lépésével tanulta meg az ország. A volt kormányfő 2006. június 10-én, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén jelentette be: "Az APEH mai szabályozási keretei között arra készül fel, hogy 2007-től kezdve évente nem pár száz, hanem legalább tízezer vagyonosodási vizsgálatot fog elvégezni."

Az [origo] vagyonosodási eljárásokról szóló tavaly májusban publikált összeállítása szerint az adóhivatal szerint a vizsgálatra egy kockázatelemző szoftver választotta ki ellenőrzésre az adózókat, felhasználva az ingatlan-, gépjármű- és cégbírósági nyilvántartások adatait, illetve az APEH-nél meglévő korábbi adóbevallásokat. Az ellenőrzés irányelvei szerint azok számíthattak vagyongyarapodási vizsgálatra, akik nagy értékű ingatlant vásároltak - az [origo] által megismert konkrét ügyek döntő többségében ingatlanvásárlás nyomán indult az ellenőrzés -, akárcsak a tartósan veszteséges cégek tulajdonosai vagy az éveken át minimálbérre bejelentett vállalkozók, cégtulajdonosok.