Eddig tartott a piacok türelme

Vágólapra másolva!
Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságpolitikában a vasárnapi önkormányzati választások után az [origo]-nak nyilatkozó gazdasági elemzők szerint. A piac egyelőre nyugodt, de kérdés, hogy mi lesz a büdzsével, az adókkal, az eszközkezelővel és a nemzetgazdasági miniszterrel.
Vágólapra másolva!

A tőzsdét és a forintot sem rázta meg különösebben a vasárnapi önkormányzati választások eredménye. Hétfőn délelőtt a forint stabilizálódott, a magyar pénz megtartotta az utóbbi hetekben elért előnyét, sőt, - devizapiaci kereskedők szerint egy nyugat-európai nagybank vásárlásainak köszönhetően - tovább tudott izmosodni az euróval szemben, a BUX pedig a nyugat-európai trenddel ellentétben enyhén erősödött a kereskedés kezdetekor, majd innen pénteki záróértékére tért vissza hétfő délre.

Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők és a külföldi lapvélemények szerint a folytatás érdekes lehet, a kormánynak ugyanis most már elő kell állnia az eddigieknél konkrét tervekkel, a piac eddig adott időt arra, hogy egyértelművé váljon, milyen lépésekkel biztosítaná a kabinet a költségvetési hiány kordában tartását. "Mától új időszámítás kezdődik: a kormánynak már nem kell rövid távú haszonszerzésre koncentrálnia, így belekezdhet a hosszú távon ható intézkedésekbe" - mondta az [origo]-nak Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Költségvetés, adólépések

"A befektetők elsősorban az október 15-ig, azaz jövő hét péntekig benyújtandó 2011-es költségvetési törvénytervezet sarokszámaira és hitelességére kíváncsiak" - mondta Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Konkrétumokat még nem tudni, a kormány részéről eddig csak annyi hangzott el, hogy az idei és a jövő évi hiánycélt is tartani kívánja a kabinet. A deficitcél tartása az egyik gazdaságpolitikai kulcskérdés, a kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett ugyanis ez játszotta a főszerepet abban is, hogy a forint szeptember eleje óta 5 százalékkal erősödött az euróval szemben.

A költségvetés december 23-án kaphat zöld jelzést a parlamentben, a kormány eddig szeretné elfogadni a jövő évi büdzsét. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője szerint "ha Magyarország valóban tartja a jövő évi 3 százalékos hiányt, akkor verhetjük a mellünket, mert hasonló eredményre Európában kevesen képesek". Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy ha a kormány takarékos költségvetéssel tartja a hiánycélt, akkor az eddigi, az ígéretek alapján megelőlegezett befektetői bizalom tovább erősödhet, ez pedig a forint mellett a magyar állampapíroknak és részvényeknek is kedvezhet.

A költségvetés szempontjából kulcskérdés, hogy mi lesz az adórendszerrel. Egyelőre indössze annyit lehet tudni, hogy jövőre életbe lép a 16 százalékos egykulcsos rendszer, ám a szuperbruttósítás és az adójóváírás sorsáról semilyen konkrét információ nem hangzott el, márpedig ezek komolyan befolyásolják a nettó jövedelmeket, ezen keresztül pedig a fogyasztás alakulását és a költségvetés bevételi oldalát is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Már karácsony előtt zöld utat kaphat a jövő évi büdzsé

Tőzsdei szempontból fontos lehet a már bevezett bankadóhoz hasonló esetleges különadók kérdése, amely a pletykák szerint a távközlési és energiaszektor vállalatait érintené. Korábbi becslések szerint az idén kifutó Robin Hood-adó meghosszabbítása és az adókulcs 8 százalékról 10 százalékara emelése a Mol esetében évi 15-20 milliárd forint közötti pluszterhet, a Magyar Telekomnál évi 5-8 milliárd forint többletkiadást jelenthet. "Ezen a héten napirendre kerülhet ez a kérdés, amennyiben az októberi államháztartási adatok a vártnál kellemetlenebb tendenciákat tükröznek majd" - kommentálták a választások utáni helyzetet a Cashline szakemberei.

Eszközkezelő, Matolcsy

Kérdéses az is, hogy a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó program, ezen belül az úgynevezett eszközkezelő társaság feállítása, működtetése mekkora kockázatot, végős soron milyen kiadást jelent majd az államnak. Az eszközkezelő felépítését és a bajba jutott lakáshitelesek megmentését célzó struktúra részleteit csak találgatják az elemzők, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyelőre csak annyit árult el, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalataként működik majd a szervezet, a hitelesek megmentése pedig nem kerül majd állami forintokba.

Kockázatot jelenthet a magyar piac és a forint külföldi megítélése szempontjából a nemzetgazdasági miniszter esetleges távozása is. Hétfőn a Magyar Nemzet azt írta, hogy a pénzpiacokon általánossá vált az a vélemény, miszerint napirenden van Matolcsy György leváltása. A lap szerint azért van fogyóban a levegő a miniszter körül, mert Matolcsy több alkalommal is okozott gondot a május végén felállt új kormánynak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Matolcsy szerint Orbán bízik benne

A legutóbbi kommunikációs baklövések között említi a lap Matolcsy egy múlt heti, Mollal kapcsolatos nyilatkozatát, amelynek köszönhetően az olajcég papírjai 650 forintot zuhantak a tőzsdén, és végül a Molnak kellett megmagyaráznia a félreérthető nyilatkozatot. A másik hibát a lap szerint a tavalyi költségvetés zárszámadásakor követte el a miniszter: az általa jegyzett parlamenti előterjesztés több ponton méltatta a Bajnai-kormány tevékenységét, ezzel szemben Orbán Viktor kormányfő a múlt héten azt nyilatkozta, a tavalyi elszámolásból hiányzik csaknem százmilliárd forint, ezért a hiány végül a vállalt 3,9 helyett 4,4 százalék lett (erről itt olvashat részletesen).

A nemzetgazdasági miniszter a távozásával kapcsolatos találgatásokra reagálva hétfőn azt nyilatkozta: "a miniszterelnök bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a költségvetés és az új Széchenyi Terv területén". Matolcsy György azt is elmondta, hogy véleménye szerint ellene június 2-től, azaz aznaptól, hogy letette a hivatali esküjét, koncepciózus támadássorozat folyik a sajtóban és a sajtó mögötti politikai életben. "Sokan nem szeretik azt, hogy sikeres a gazdaságpolitika, hogy bankadó van, és sokan nem bíznak abban, hogy az IMF nélkül is van élet" - közölte a miniszter. Matolcsy György úgy fogalmazott: a munka folyik tovább, "sikeresek, jók leszünk".