Valutaháborútól tart az IMF, újra csúcson az aranyár

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a kormányok árfolyampolitikája a valutaháború lehetőségét hordozza magában; történelmi csúcsra drágult az arany szerdán; kevesebb a bankkártya-csalás az Egyesült Királyságban - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A kormányok a valutaháborút lehetőségét kockáztatják, ha a valutaárfolyamuk szintjével próbálják megoldani hazai problémáikat - figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap vezetője a Financial Times tudósítása szerint.

Dominique Strauss-Kahn megjegyzését azelőtt tette, hogy a jen árfolyama esni kezdett, miután a japán jegybank 0-0,1 százalék közötti szintre csökkentette az irányadó kamatot, és új alapot hozott létre államkötvények vásárlása céljából. Világosan látszik, hogy egyre terjed az az ötlet, hogy a valutákat fegyverként használják - mondta Strauss-Kahn a lapnak, aki szerint ez a gyakorlat komoly veszélyt hordoz magában világgazdaság fellendülése szempontjából.

Történelmi csúcson az aranyár

Új csúcsot döntött az aranyár szerdán, elsősorban amiatt, hogy gyengült a dollár az euróhoz képest. Emellett a piac arra számít, hogy az amerikai Fed további monetáris enyhítést hajt végre - írja a Reuters.

Egy uncia arany ára azonnali teljesítésre elérte az 1.344,10 dollárt. Jövőbeli teljesítésre is történelmi csúcsra emelkedett a határidős aranyára, 1.345,4 dollárra. A gazdasági bizonytalanságok és a gyenge dollár segített az aranynak abban, hogy egy hónap alatt 7 százalékkal drágult, míg ebben az évben 22 százalékkal.

Egyre kevesebb a bankkártya-csalás az Egyesült Királyságban

Az év első felében 187 millió fontnyi kárt okoztak a bankkártyával elkövetett csalások az Egyesült Királyságban, ami tíz éve a legalacsonyabb szintet jelenti - írja a BBC News Online. Az online bankolások során 25 millió fontnyi kárt okoztak a kártyacsalók, ami 36 százalékos csökkenést jelent. A mobilbankolás során 6 milliós veszteséget kellett elkönyvelni emiatt (9 százalékkal kevesebbet, mint előző évben), a csekkhamisítás pedig 13 százalékkal kevesebb, mintegy 14 millió fontnyi kárt okozott az idei első félévben.

1999 és 2009 között az bankiparnak és a kereskedőknek 4,7 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a bankkártyákkal elkövetett visszaélések. A UK Cards Association szerint az adatok mutatják, a kártyacégek minden megtesznek a csalások visszaszorítása érdekében.