Vágólapra másolva!
Hivatalos javaslatot mutatott be az Európai Bizottság csütörtökön a bankadó európai uniós bevezetésére, támogatva egyúttal a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó ötletét is.
Vágólapra másolva!

"Európai szinten a bizottság a pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó lehetőségének megfontolását javasolja" az uniós tagországoknak - derül ki a témáról kiadott közleményből. Másfelől a bizottság "támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó globális szintű bevezetésének ötletét", és "a G-20 csoporton belül folytatja az ennek elfogadtatására irányuló munkáját".

Algirdas Semeta adóügyi biztos a javaslatot bejelentve meggyőződését fejezte ki, hogy "a bizottság által ma előterjesztett elgondolások a megfelelőek ahhoz, hogy a pénzügyi szektor tisztességes módon hozzájáruljon a legsürgetőbb uniós és globális kihívások megoldásához".

Az uniós intézmények és tagországok hónapok óta tárgyalnak a két illetékfajtáról, de teljes megállapodásra még egyik esetében sem jutottak. Abban egyetértenek, hogy a bankadót uniós szinten is érdemes bevezetni, a tranzakciós adót viszont elsősorban akkor, ha az az EU-nál szélesebb körben, világszinten történik. A bankadónál azonban egyelőre nincs megállapodás a részletekben, a tranzakciós illetéknél pedig az unión kívüli felek nem bizonyultak egyetértő partnernek.

Mostani javaslatában a bizottság abból indul ki, hogy "a pénzügyi szektornak tisztességes módon hozzá kell járulnia az államháztartáshoz, és hogy a kormányoknak a jelenlegi gazdasági helyzetben sürgősen új bevételi forrásra van szükségük".

A bankadónál a bizottság azzal érvel, hogy "a pénzügyi szektor volt a pénzügyi válság egyik fő oka, és az elmúlt néhány évben jelentős kormányzati támogatásban részesült. Ezért megfelelő módon kell hozzájárulnia Európa gazdaságainak fellendítési költségeihez és az államháztartás megszilárdításához".

Másfelől "a korrekciós banki adó kiegészíthetné a pénzügyi piacok hatékonyságának növelésére és volatilitásuk csökkentésére kialakított alapvető szabályozási intézkedéseket". A harmadik érv pedig az, hogy a pénzügyi szektor az EU-ban jelenleg mentesül az áfa-kötelezettség alól, és "egy ilyen adónem biztosítaná, hogy ez a szektor ne legyen aluladóztatott" más ágazatokhoz képest.