Vágólapra másolva!
Cáfolta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az MTV Az Este című műsorában, hogy kormányzati pozícióra készülne, és közölte, nem is kapott ilyen felkérést. Továbbra is vállalatirányítóként kíván dolgozni, mivel nem tartja magát alkalmasnak a kormányzati munkára. A cégvezető közölte azt is, hogy a Molnál ezer ember dolgozik naponta azon, hogy ne következhessen be a kolontárihoz hasonló katasztrófa.
Vágólapra másolva!

Maradok a Mol élén - szögezte le Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Az Este című műsorban csütörtökön, cáfolva azokat a híreszteléseket, hogy kormányzati pozícióra készülne, és hozzátette: nem kapott ilyen irányú felkérést, és ha kapna, sem fogadná el.

A cégvezető elmondta, hogy húsz éve irányít vállalatokat, az államigazgatás azonban más terület, ott olyan emberekre van szükség, akik egy sokkal bonyolultabb rendszerben tudnak döntést hozni. Szerinte nem jó, ha a vállalatvezetés és az államigazgatás összekeveredik. "Mindenki csinálja azt, amihez ért" - jelentette ki az elnök.

Lehet, hogy a csúcson kell abbahagyni, de úgy érzem, hogy még nem vagyunk a csúcson. A Mol az elmúlt időszakban egyébként is jól teljesített, például az elmúlt tíz évben 2 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra nőtt az értéke - fogalmazott Hernádi Zsolt. A költségvetésbe befizetett 35 milliárd forintról elmondta, hogy az nem más, mint a nyáron már bejelentett és a Mol által már le is céltartalékolt büntetés, amit az Európai Unió rótt ki a vállalatra úgynevezett túlzott állami segítség igénybevételéért. Mi ezt megtámadtuk, de a törvények egyértelműek, a büntetést be kellett fizetni - mondta.

Különadó, milliárdos felelősségbiztosítás

Az energiaszektort érintő különadókkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a szektorban már van ilyen adó Robin Hood néven (melynek mintegy felét a Mol fizeti be), ráadásul az olajtársaság úgynevezett extra-bányajáradékot is fizet (ami eddig 47 milliárd forintot tett ki). Hozzátette: a Robin Hood-adó az év végén lejár, ezért kérdés, hogy lesz-e folytatása. A részvényesek nem nagyon szeretik, ha egy-egy ágazatot nagyon büntetnek - tette hozzá.

Az iszapkatasztrófával kapcsolatban elmondta, hogy a Mol olyan felelősségbiztosítással rendelkezik, hogy milliárdokat tudna ilyen esetben azonnal a helyreállításra fordítani, de természetesen az a legfontosabb, hogy ilyen esemény ne következzen be. A csoportnál ezer ember dolgozik minden nap azon, hogy megelőzze a káreseményeket.