Pénteken derül ki, lesz-e csúszás - folytatódik a költségvetési rohammunka

Vágólapra másolva!
Végéhez közeledik a jövő évi költségvetési háttérmunka, a költségvetési intézményeknek keddig kell elküldeniük saját büdzséjük tervszámait a kormánynak, pénteken pedig a kabinet elé kell kerülnie a fő számoknak. A szoros határidőkre jellemző, hogy a parlament honlapján fellelhető ütemterv a jelenleg érvényes szabályoknak nem felel meg, azt egy még el sem fogadott módosító indítvány alapján készítették el. A költségvetési bizottság alelnöke szerint pénteken derül ki, lesz-e csúszás.
Vágólapra másolva!

Finiséhez érkezett a 2011-es büdzsé színfalak mögötti előkészítése, a költségvetési intézményeknek október 12-én, vagyis kedd délig kell elküldeniük az illetékes minisztériumnak az előirányzati számokat, a beérkező adatok alapján a nemzetgazdasági minisztériumnak pedig október 15-ig, azaz péntekig kell a kormány elé terjesztenie a költségvetési törvényjavaslat tervezetét.

Az államháztartási törvény alapján eddig augusztus 31-ig kellett a kormánynak előállnia a tervezettel, de a kormánytöbbség által július elején elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy választási évben több idő álljon az új kormány rendelkezésére. A parlament ezek után október 29-én kapja meg a fő számokat tartalmazó javaslatot. A törvény szerint október 31-ig kell a tervezetet benyújtani, de mivel ez vasárnapra esik, ezért kerül az azt megelőző péntekre.

Szűkös időkeret

"A költségvetési tervezéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy, az összeállításhoz szükséges feltételekről és a követelményekről szóló tájékoztatót csatolt, amely a jövő évre tervezett változások hatását is tartalmazza" - tájékoztatott az Állami Számvevőszék. Az intézmény közlése szerint saját költségvetésük "szinten marad, vagy kis mértékben szűkül jövőre".

A költségvetési intézmények közül megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget és a Gazdasági Versenyhivatalt is, ezeknél a szerveknél azonban nem kívántak tájékoztatást adni arra hivatkozva, hogy még folynak az egyeztetések a számokról. A Magyar Energia Hivatalnál azt közölték, hogy a felügyelő fejlesztési minisztérium még nem küldte el a sarokszámait, ugyanakkor a hivatal rendszerint nettó befizető a költségvetésben, ezért inkább erről kell majd egyeztetniük.

Az adótörvényről november közepén szavaznak

A költségvetési törvénnyel párhuzamosan zajlik a költségvetést megalapozó adómódosításokról szóló csomag tárgyalása, amelyet szerdán (október 13-án) tárgyal a kormány és október 15-én nyújtanak be a parlamentnek. Az adócsomagban szerepel a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadózás bevezetése, illetve a kieső bevételeket pótolandó egyéb adótörvények módosítása. A végszavazást a csomagról november 15-én tartják.



Amikor a kormány javaslata elkészül, azt a házelnök "az idő szűkössége miatt azonnal" kiosztja a megfelelő bizottságoknak - mondta az [origo]-nak Hargitai János, a költségvetési bizottság KDNP-s alelnöke. A tavaszi ülésszakban az ellenzéki képviselők amiatt panaszkodtak többek közt az [origo] tudósítójának is, hogy kemény tempót diktál a kormányoldal és a javaslatokat alig van idejük elolvasni, a kormánytöbbség szinte futószalagon fogadja el azokat. Hargitai János a kritikákra reagálva azt mondta, hogy "nincs időkorlát, arra van a bizottság, hogy kibeszéljék" a javaslatokat.

Sok tervezeten dolgozik az NGM

A rohamtempó elsősorban a költségvetési tervezést koordináló Nemzetgazdasági Minisztériumot érinti, főleg, hogy a tervek szerint januárban életbe lép az új személyei jövedelemadó rendszer is. Orbán Viktor miniszterelnök október elején el is ismerte, hogy "az új adórendszerrel kapcsolatban rövid határidőt, komoly feladatot kapott a nemzetgazdasági tárca, amely rogyadozik a nagyon komoly munkateher alatt".

Az NGM helyzetét nehezíti, hogy a büdzsén és az adószabélyokon túl ennél a tárcánál készítik elő a januárban induló új Széchenyi-tervet és a Nemzeti Eszközkezelő Társaság koncepcióját is (ez utóbbit szintén október 15-ig kell elkészíteni). A feladatok ellátását az is nehezítette, hogy csak a héten kezdte meg a minisztérium az új főosztályvezetők kinevezését. "Október 15. az a pillanat, amikor kiderül, lesz-e csúszás" - mondta Hargitai János arra a felvetésünkre, hogy a feszített munkatempó, a szervezési nehézségek és a rövid határidő miatt csúszhat-e a költségvetés kormány elé terjesztése.

Elfogadottként kezelt javaslat

Az országgyűlés honlapján található, múlt pénteken feltöltött tájékoztató szerint december 7-én fognak szavazni a képviselők a költségvetés fő számairól (ez a bevételi és a kiadási főösszeget, illetve a hiányt jelenti). A jelenleg hatályos törvény szerint azonban november 30-ig kellene dönteni a fő számokról, amelyek a szavazás után nem változtathatóak meg, az egy hetes csúszást a gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott módosító javaslat tenné lehetővé, amely december 10-ig tolná ki a fenti határidőt. A módosító javaslatról hétfőn szavaz a parlament. Hargitai János elmondta, hogy a költségvetési menetrendet a múlt héten elfogadták, de ahhoz, hogy a vonatkozó törvényeknek is megfeleljen az eljárás, amiatt kell elfogadni a szóban forgó javaslatot.

A képviselők november 16. és 18. között tartják az általános vitát a költségvetésről, november 19-én pedig a költségvetéshez kapcsolódó egyéb törvények szükséges módosításairól. A részletes vita november 26-án következik, amit 29-én az egyéb törvényekről szóló részletes vita követ, egy héttel később pedig ez utóbbihoz tartozó módosítók megszavazása lesz a napirenden a tervek szerint. A fő számokról december 7-én szavaznak, december 14-én pedig újra megnyitják a részletes vitát, az ekkor benyújtott módosítókról december 20-án voksolnak majd. A költségvetés végszavazása december 23-án lesz a tervek szerint.