Érik az újabb ferihegyi taxisbotrány

Vágólapra másolva!
A jelenlegi állás szerint nem pályázhat a két hónap múlva gazdátlanná váló ferihegyi taxiszolgáltatásra az autók száma alapján piacvezető fővárosi társaság. A kiíró Budapest Airport ragaszkodik hozzá, hogy joga van kiválasztani a tender résztvevőit, de a kihagyott cég nem hagyná annyiban a dolgot.
Vágólapra másolva!

Nem hívta meg a Budapest Airport (BA) Zrt. a ferihegyi taxiszolgáltatásra kiírt pályázatra a Rádió Tele5 Taxi nevű, jelenleg a budapesti piacon a legnagyobbnak számító céget - tudta meg az [origo].

A Rádió Tele5 Taxi nemrég alakult, a Rádió Taxi és a Tele5 Taxi fúziójával. Az új céget augusztus végén jegyezték be, szeptember 24-én elindult, de egészen mostanáig nem kommunikálták a létrejöttét a sajtóban. Horváth Csaba ügyvezető a szombati Népszabadságban nyilatkozott róla először, a szűkülő piaccal indokolva a két, a fuvarokból összesen 20 százalékos részesedést kihasító rivális egyesülését.

A repülőteret üzemeltető BA hivatalosan nem közölte, mely cégeket hívta meg a tenderre, amelynek győztese a múlt héten kirúgott Zóna Taxi felmondási idejének két hónap múlva esedékes lejárta után kezdhetné meg a szolgáltatást. Információink szerint azonban a 6x6 Taxi, a City Taxi, a Főtaxi és a Budapest Taxi kapott meghívót. Úgy tudjuk, az első három hasonló súlyú szereplője a piacnak, egyenként félezernél több autóból álló flottával, míg a Budapest Taxi 200 körüli autóval működik.

"A Rádió Tele5 Taxihoz majdnem 900 jármű tartozik, akár holnap ki tudna állítani 300 sötét színű felső kategóriás kocsit, ezért joggal számított arra, hogy részt vehet a pályázaton, de kihagyták" - erősítette meg értesülésünket a társaság ügyvezetője.

Remélik, hogy félreértés

Horváth Csaba érthetetlennek nevezte a döntést, mondván, cégük most is dolgozik a repülőtér-üzemeltető tulajdonosa, a német Hochtief egyik hazai leányvállalatának. Azt is mondta, már érdeklődött a Budapest Airportnál, hogy "vajon csak félreértés történt-e", de választ még nem kapott. Jelezte egyúttal, ha mindez így marad, "ki fogják teregetni" a "magyarosan bonyolított" pályázat ügyét a sajtónak.

A BA szóvivője, Hardy Mihály érdeklődésünkre nem erősítette meg a meghívottak köréről szóló információnkat, csak annyit közölt, hogy ez egy zárt pályázat, melyre a reptér azt hív meg, akit akar. A kiválasztás alapja az előzetes piacfelmérés volt - tette hozzá.

Zóna-kapcsolatra gyanakszik a BA?

A ferihegyi ügyeket jól ismerő forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, a Rádió Tele5 Taxi azért maradt ki, mert a BA attól tart, hogy ezen a társaságon keresztül próbál "visszajönni az üzletbe" a Zóna Taxi mögött álló tulajdonosi kör, illetve konkrétan a Zóna alapítója, Veres István vállalkozó, akivel a reptérüzemeltető nem szeretne többé szerződni.

Horváth Csaba kérdésünkre határozottan tagadta ezt a kapcsolatot. Hallotta, hogy valakik ezt a pletykát terjesztik, de teljesen alaptalanul - jelentette ki. "Veres Istvánnal egyszer találkoztam életemben, amikor arról volt szó, hogy szeretne megvásárolni egy általunk használt szoftvert" - fűzte hozzá.

"Mindegy, ki a tulajdonos"

Veres István, aki ma a Zóna szóvivője, megkeresésünkre azt mondta, "teljesen mindegy, hogy a Zóna tulajdonosai még milyen vállalkozásokban tulajdonosok Magyarországon", a lényeg, hogy egy 25 százalékban állami tulajdonú vállalatnak csak nyílt pályázatot szabadna kiírnia, nem pedig "ismeretlen szempontok szerint szemezgetni a cégek közül", mert ez a "botrányos" módszer szerinte visszaélésre adhat alkalmat.

Megjegyezte, a szerződés csak a felmondási idő lejárta után lesz felbontva, addig a Zóna úgy készül, hogy a szerződésének megfelelően, annak jövő májusi lejártáig nyújtja a taxiszolgáltatást a repülőtéren. A társaság vezetése bízik abban, hogy a következő 60 napban a fennálló jogvitát rendezni tudja a BA Zrt.-vel - jelentette ki.

A kiírt pályázat leendő győztese előtt egyébként már csak egy akadály tornyosulhat. A ferihegyi droszt használatáról rendelkező - a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Nonprofit Szolgáltató Kft., illetve a BA Zrt. által kötött - szerződés is lejár jövő májusban. Noha a kft. ügyvezetője, Héray László a Népszabadságnak azt mondta, a szerződés "gyakorlatilag automatikusan meghosszabbítható", a vonatkozó közgyűlési rendelet (59/1999, 14. § (6) bekezdés) a következőt írja elő: "A megállapodás megkötéséhez a főpolgármester előzetes jóváhagyása szükséges."

Tulajdoni viszonyok

Az Opten Kft. adatbázisa szerint a Rádió Tele5 Taxi Holding Kft.-nek három cég a tulajdonosa: az egyaránt magyar magánszemélyek tulajdonában álló HP-Taxi Kft. (Szentgyörgyi Ferenc, Horváth Pál, Tamás Krisztina) és Rádiótaxi Kft. (Tamás Krisztina), illetve a Taxi 5 Kft., mely egy coloradói cég birtokában van.

Az állítólagos tartozásai miatt, a BA által rendkívüli szerződésfelmondással elküldött Zóna Service Zrt. anyavállalata, az Euro Taxi Kft. ma egy ciprusi és egy nevadai offshore cég tulajdonában van.