Rekordszinten a Wall Street-i fizetések

Vágólapra másolva!
Rekordszinten a Wall Street-i munkavállalók fizetéseinek mértéke, az Egyesült Államok új tervet készít a bankkrízisek elkerülésére, továbbra is Izland áll az élen a nemek közötti egyenlőség tekintetében - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Wall Street-i pénzügyi szervezetek (melyek között találhatók bankok, befektetési bankok, alapkezelők, pénzkezelő cégek) idén várhatóan 144 milliárd dollárt költenek munkavállalóinak kompenzációjára - derül ki a Wall Street Journal felméréséből, melyet közel három tucat cég vizsgálatával készített el. Ez mintegy négy százalékkal haladja meg a tavalyi, hasonló célokra kifizetett 139 milliárd dollárt. A Wall Street bevétele a várakozások szerint 3 százalékkal 448 milliárd dollárra nő idén az előző éves 433 milliárdról, annak ellenére, hogy a visszaesés mutatkozik az olyan ágazatokban, mint a részvény- vagy a kötvénykereskedés.

Általánosságban elmondható, hogy a cégek bevételeik 32 százalékát fizetik ki alkalmazottaiknak, ami megegyezik a tavalyival, de elmarad a 2007-es 36 százaléktól. A lap szerint a számok mutatják, hogy ezek a cégek, melyek hasznot húznak az alacsony kamatokból és az erős nemzetközi piacokból, a fizetések mértékét a gazdasági és piaci feltételekhez igazítják, és nem ahhoz, mait a szabályozók Washingtonból elvárnának.

Bankkrízis tervek az Egyesült Államokban

Pénzügyi szabályozók azért küzdenek az Egyesült Államokban, hogy létrehozzanak egy globális mechanizmust, mellyel elkerülhetők lennének az olyan következmények, mint amit a Lehman Brothers összeomlása okozott - írja a Financial Times. Az Egyesült Államok várhatóan kedden fogja javasolni egy olyan rendszer létrehozását, mely lehetővé tenné, hogy a nagy, végveszélyben lévő bank időben eladja eszközeit és kikényszerítse a hitelezőktől, hogy adjanak kedvezményt tartozásaik értékéből. Ezzel elkerülhetőek lennének a piaci zavarok, vagy az adófizetők pénzének felhasználása.

Izland vezet a nemek közötti egyenlőség tekintetében

Továbbra is Izland vezeti azon országok listáját, ahol a legkisebb a nemek közötti egyenlőtlenség - írja a BBC News Online a Világgazdasági Fórum legfrissebb listájára hivatkozva. Norvégia áll a második helyen, míg Finnország a harmadik. Svédország negyedik és Új-Zéland ötödik helye nem változott tavaly óta. Az északi országok folytatják vezető szerepüket a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásában - mondta Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum vezetője. Az egyenlőtlenségek alacsony szintje közvetlen kapcsolatban van a versenyképességgel. A nők és férfiak közti egyenlőség erősödhet, ha az ország gazdasága virágzik - mondta.

A franciák a listán a 46. helyre csúsztak vissza a 18. helyről, melynek oka, hogy csökkent a női miniszterek száma az országban. A lista alján Pakisztán, Csád és Jemen tartózkodik.

A felmérés készítői szerint, az országokat vizsgálva kiderül, hogy a különbségek nők és férfiak között az egészségügy és az oktatás területén a legalacsonyabbak, míg a gazdaságban való részvételnél a legmagasabbak.