Kitört a francia-német vasútháború

Vágólapra másolva!
A francia állami tulajdonban levő Eurostar tíz német vonatot rendelt, ami a francia közlekedési minszter szerint elfogadhatatlan, az alagutat ugyanis csak francia vonatokkal lehet használni.
Vágólapra másolva!

A francia közlekedési miniszter, Dominique Bussereau kifejezte kormánya ellenkezését, amiért az Eurostar német vonatokat rendelt 600 millió euró értékben, a miniszter szerint ugyanis a Franciaország és az Egyesült Királyság közötti alagutat csak a francia Alstomtól rendelt vonatok használhatják - írta a Financial Times (FT).

A lap szerint a miniszter szavai és a párizsi kormány hozzáállása minden bizonnyal kivívja majd az Európai Bizottság (EB) ellenkezését. Az Eurostar október 7-én rendelt 10 Velaro nagy sebességű vonatot a Siemenstől, a miniszter pedig azért kelt ki, mert az Eurostar a francia állami vasúttársaság, az SNCF tulajdonában van, és eddig egyetlen SNCF-leányvállalat sem rendelt más cégtől, mint a francia Alstom.

Bussereau szerint a Siemens vonatai biztonsági kockázatot jelentenek. "A kezdetektől fogva azt mondjuk az alagutat üzemeltető Eurotunnelnek és az azt működtető Eurostarnak, hogy kizárólag az Alstom gyártmányai használhatják az alagutat" - mondta a miniszter az FT szerint. A miniszter szerint ennek az az oka, hogy egyedül az Alstom felel meg a biztonsági előírásoknak.

Az Eurostar egyelőre nem rettent meg Bussereau szavaitól és kitart a választása mellett. A Siemens vonata szerdán már járt az alagútban, a Deutsche Bahn ugyanis ekkor tesztelte Frankfurt és London között beindítandó járatát.