Népszavazást akar a pénztárszövetség a nyugdíjtervekről

Vágólapra másolva!
Nyugdíj-különadónak, illetve einstandnak nevezi a kormány szerdán bejelentett intézkedési tervét a magánnyugdíjpénzárak szakmai szervezete, és népszavazás kezdeményezését fontolgatja a témában.
Vágólapra másolva!

Havonta átlagosan 10 ezer forint nyugdíjcélú megtakarítást von el a kormányzat több mint 3 millió aktívan dolgozó magyar munkavállalótól azzal, hogy 2010. november 1-től 2011. december 31-ig befagyasztja a magánnyugdíjpénztári befizetéseket - írja közleményében a Stabilitás Pénztárszövetség, amely nyugdíj-különadónak nevezi az intézkedést.

A hazai magánnyugdíjpénztárak 100 százalékát tömörítő szakmai szervezet szerint a tervezett kormányzati intézkedés "minden jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 20 és 50 év közötti magyar állampolgár jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú fiskális érdekek miatt".

A Stabilitás aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a kormány népszavazás keretében bízza az emberekre a döntést arról, hogy mihez akarnak kezdeni az egyéni nyugdíj-megtakarításaikkal. Ezzel párhuzamosan indítványozni fogja, hogy az Európai Tanács vizsgálja meg, hogy a kormányzati intézkedések összhangban állnak-e az uniós irányelvekkel.

A dokumentum idézi Kozek Andrást, a szervezet elnökségi tagját, aki az intézkedésre az "einstand" kifejezést használta. Kifogásolta emellett, hogy a kormány nem nyilatkozott arról: a 2011-ig tartó befagyasztás után fenn kívánja-e tartani a vegyes nyugdíjrendszert. "Csak vélelmezni lehet, hogy az állami rendszerbe való visszalépés biztosításával" meg akarja azt szüntetni - mondta az elnökségi tag.

Ha így történik, a Stabilitás szerint a jelenlegi tagok egyéni számlán gyarapodó, havonta pontosan kimutatott megtakarításaik helyett egy "általános, biankó ígérvényt" kapnak, hogy amikor elérik az - egyre emelkedő - nyugdíjkorhatárt, a csökkenő népességű és elöregedő társadalom akkori keresőképes rétegének befizetéseiből az állam számukra is biztosítani tudja majd a megfelelő színvonalú nyugdíjukat. "Erre a jelenlegi demográfiai helyzet ismeretében igen kicsi az esély, és éppen ez indokolta a tőkefedezeti rendszer létrehozását 1997-ben" - szögezi le a közlemény.