A PSZÁF eltiltotta az AIM Biztosítót a kötelezőpiactól

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelete a jogszabályok megsértése miatt megtiltotta, hogy az AIM Biztosító kötelező felelősségbiztosítási termékeket kínáljon. A biztosító ugyanakkor köteles a már korábban megkötött kgfb-szerződésekből eredő valamennyi kötelezettségének teljesítésére.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hétfőn közzétett határozatában 2010. október 20-tól megtiltotta az AIM Általános Biztosító Zrt. számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termék terjesztését. A visszavonásig érvényes tiltát az AIM egyéb biztosítási tevékenységét nem érinti, a biztosító így továbbra is működhet a magyar biztosítási piacon.

A felügyelet határozata szerint az AIM ennek alapján 2010. október 19. után kgfb-termékre tett ajánlatot nem fogadhat el, a flottákhoz tartozó újabb gépjárművet nem biztosíthat, és a 2011. évre vonatkozóan kgfb-tarifákat nem hirdethet meg. A biztosító ugyanakkor köteles az általa már korábban megkötött kgfb-szerződésekből eredő valamennyi kötelezettségének teljesítésére.

A felügyelet azután döntött a tiltásról, hogy több célvizsgálat és ellenőrzés során kiderül, a biztosító kgfb-állományának nyilvántartásának és kezelésének valamennyi területén számos alkalommal megsértette a jogszabályokat. Az AIM a vizsgált időszakban nem volt képes eleget tenni a szerződő felekkel, a károsultakkal és a hatóságokkal szemben fennálló jogszabályi kötelezettségei jelentős részének. Ezért a Fflügyelet megállapítása szerint a biztosító kgfb-termékeit jogszabálysértően terjeszti.