Alkotmányellenes a GVH-alelnökök kinevezésének megszüntetése

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette a nyáron módosított versenytörvény egyik új rendelkezését az Alkotmánybíróság. A döntés értelmében nem szűnik meg a versenyhivatal elnökhelyetteseinek megbízatása, ha lejár az elnök mandátuma. Nem ellentétes az alkotmánnyal viszont az, hogy már az elnöki posztra javasolt személy is kezdeményezheti helyetteseinek kinevezését.
Vágólapra másolva!

Nem szűnik meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alelnökeinek a kinevezése az elnök mandátumának lejártával - döntött kedden az Alkotmánybíróság (Ab).

A versenytörvénynek a parlament által július 5-én elfogadott módosításában szerepelt az Ab által most alkotmányellenesnek minősített kitétel, a törvényt még az előző köztársasági elnök, Sólyom László küldte el a testületnek.

A döntés indokolása szerint a GVH elnökének, elnökhelyetteseinek, valamint a Versenytanács tagjainak kormányzati ciklusoktól elválasztott - hatéves - megbízatási időtartama a GVH autonómiáját védő garanciarendszer egyik eleme. Ezt az Alkotmányból fakadó garanciális követelményt figyelmen kívül hagyó szabály a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

A határozathoz Lenkovics Barnabás és Stumpf István alkotmánybírák különvéleményt csatoltak, szerintük a törvény idézett paragrafusa nem alkotmányellenes.

Az AB szerint ugyanakkor nem alkotmányellenes a törvény Sólyom László által kifogásolt másik rendelkezése, mely szerint a GVH elnökének javasolt személy is kezdeményezheti - a miniszterelnök egyetértésével - az elnökhelyettesek kinevezését.