Alkotmányellenes a kormány 98 százalékos különadója

Alkotmánybíróság AB
Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság (Ab) a 98 százalékos különadót és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a jogszabályt. A különadót az első akcióterv keretében jelentette be Orbán Viktor és október 1-jével lépett hatályba. Az Ab azzal indokolta döntését, hogy az adó nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenesnek ítélte a 98 százalékos, 2 hónapon túli végkielégítésekre és egyéb juttatásokra kivetett különadót az Alkotmánybíróság, amely egyhangúlag hozta meg döntését.

A július 22-én elfogadott, október 1-jén hatályba lépett törvény szerint október 31-ig kellett volna befizetni a különadót minden, ez év január 1-jétől állami forrásból származó, munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben szerzett jövedelem 2 millió forint feletti része után.

Az Ab szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak. Ugyanakkor a testület hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel - a most vizsgált különadótól eltérő módon - élhet a törvényhozó.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban jelentette be az első gazdasági akcióterv részeként a közszférában dolgozók végkielégítésének 98 százalékos különadóját. A 60 napon túli végkielégítéseket és egyéb jövedelmeket (például a felmentési idő alatt munkavégzési kötelezettséggel nem járó részre kifizetett bér vagy a szabadságmegváltás) október 1-jei hatállyal, de visszamenőlegesen január 1-jei érvénnyel adóztatták meg. A Népszabadság szerint eddig 3,1 millió forint folyt be az adóból.

A törvény szerint aki október 1-ig megkapta az adó alá vett részt, annak október 31-ig kell visszafizetnie a szóban forgó jövedelem 98 százalékát, ezen határidő után már a munkáltató automatikusan levonja az adót.

Korábban az állami vezetők végkielégítése nagy botrányt kavart. A BKV tavaly nyáron kirobbant ügyében Sz.-né Sz. Eleonóra személyzeti igazgató 86 millió forintos juttatása okozott megütközést. Az igazgató 1,2 millió forintot keresett, vagyis a végkielégítése több mint 70 havi fizetésének felelt meg. (A különadó hatásairól szóló cikkünket további példákkal itt találja.)

Az APEH automatikusan visszafizeti

Az eddig befizetett különadót minden érintett visszakapja, ehhez semmilyen jogszabály-módosításra, illetve új jogszabály meghozatalára nincsen szükség - közölte az APEH kedden. A magánszemélyeket terhelő különadó bevételi számlájára az adóhatóság adatai szerint október 25-ig 3,1 millió forintot fizettek be az adóalanyok. Az, hogy mikor, milyen módon kapják meg az érintettek a visszaigényelt pénzt, attól függ, hogy a végkielégítést a törvény hatályba lépése előtt, vagy után kapták meg, vagyis ők, vagy munkáltatóik nyújtották-e be a kapcsolódó bevallást - közölte az adóhatóság.