Magyar Nemzet: Csak egy-két élelmiszer áfája csökkenhet jövőre

Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzsében nem szerepel az általános forgalmi adó csökkentése az élelmiszereknél. Legjobb esetben is csak egy-két alapvető élelmiszer esetében csökkenhet az áfa jövőre - írja a Magyar Nemzet Czerván Györgyre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetési tervben azért nem szerepel az áfacsökkentés, mert a kormány gazdaságpolitikája szempontjából elsőbbséget élvez az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, illetve a társasági és más kisebb adók csökkentése - mondta a lapnak Czerván György, hozzátéve, hogy a szaktárca nem adta fel a reményt, hogy már a jövő évi költségvetésben szerepeltetni tudnak egy-két alapélelmiszert a kívánt ötszázalékos áfakörben

A vidékfejlesztési tárca 5 százalékra szerette volna mérsékelni a hús- és a kenyérféleségek, a tej, a cukor, valamint az étolaj áfáját. Ez mintegy 200 milliárd forintot bevételkiesést okozna a költségvetésnek a tárcaközi szakmai csoport számításai szerint.

Az élelmiszerek esetében az Európai Unió 27 tagállamából 17-ben tízszázalékos vagy az alatti az áfa mértéke. Érdekvédelmi szervezetek szerint az élelmiszer-gazdaságban az utóbbi években felerősödött az illegális kereskedelem, melyek arány mára elérheti a 25-35 százalékot.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban Balog Ádám, az adóügyekért felelős helyettes államtitkár az [origo]-nak elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen alakítottak egy munkacsoportot, ami vizsgálja a mezőgazdaságban látszó anomáliákat. "Itt áfacsalásról beszélünk, lehetne szépen is körülírni, de tulajdonképpen erről van szó" - mondta. Balog Ádám szerint több megoldást is vizsgáltak, ezek között volt egyes termékek áfájának csökkentése is. Ennek a munkának még nincsen vége, nincs eldöntve, hogy melyik az a pont, ahol a legjobban bele lehetne nyúlni a rendszerbe. "Lehet, hogy az áfa csökkentése az a pont, de nem biztos. Az áfa csökkentése sajnos nem mindig ott csapódik le, ahol ténylegesen szeretnénk - mondta.