Szembe ment a régióval a pesti tőzsde

Vágólapra másolva!
Több mint 1 százalékkal gyengült szerdán a BUX, a tőzsde vezető részvényei mind estek az előző napi záráshoz képest. A térség más börzéi közül több ellenállt a rossz nemzetközi hangulatnak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 249,73 pontos, 1,07 százalékos csökkenéssel, 23 011,77 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 13,3 milliárd forint volt.

A Mol 10 forinttal, 0,05 százalékkal 20 690 forintra csökkent, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 105 forinttal, 1,81 százalékkal 5700 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 6 forinttal, 1,03 százalékkal 578 forintra gyengült, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 800 forinttal, 1,71 százalékkal 46 000 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, a magyar tőzsde szembe ment a régióval: a BUX teljesített a leggyengébben, míg a prágai és a lengyel tőzsdeindexek emelkedni tudtak. A BÉT-en az árfolyamok a pesszimista nemzetközi hangulatnak megfelelően csökkentek, alacsony forgalomban. A leggyengébb teljesítményt az OTP és a Richter mutatta, a bankpapír a napi minimum közelében, a gyógyszergyári részvény pedig napi minimumán zárt.

A nemzetközi piaci hangulatot az rontotta, hogy a korábban vártnál ma már alacsonyabb mennyiségi monetáris enyhítést valószínűsítenek: a Wall Street Journal értesülése szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kötvényvásárlási programja néhány százmilliárd dolláros nagyságrendű lehet csak, szemben az ezermilliárdos piaci várakozásokkal.